Tači: EU da tretira Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu

Vesti 07. maj 202012:27 > 12:30
N1

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da Evropska unija treba da tretira Kosovo kao "nezavisnu i suverenu državu". Komentarišući učešće na onlajn samitu EU i Zapadnog Balkana u sredu, Tači je kazao da je zahtevao da se Kosovu omogući liberalizacija viza, pošto je po njegovim rečima, ispunilo sve uslove, i zatražio da započne proces učlanjenja u Evropsku uniju.

On je novinarima rekao da je na samitu govorio i o dijalogu sa Srbijom i da se založio da se taj proces okonča „sveobuhvatnim pravno obavezujućim sporazumom koji podrazumeva međusobno priznanje Kosova i Srbije“.

Upitan o izjavi visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da je za EU prihvatljiva i razmena teritorija ako se o tome dogovore Beograd i Priština, Tači je rekao da je Kosovo „nezavisna i suverena država“ i da dijalog treba nastaviti imajući to u vidu.

„Kosovo je nezavisna i suverena država priznata od većine zemalja članica EU, tu realnost ne može niko da promeni i ja nisam ovde da komentarišem izjave bilo kog zvaničnika, već predstavljam viziju politike i institucija Kosova, nezavisne i suverene države poštujući njen teritorijalni integritet“, kazao je Tači.

Komentarišući pismo vršioca dužnosti premijera Kosova Aljbina Kurtija potpredsedniku SAD Majku Pensu, Tači je rekao da SAD vrlo dobro poznaju realnost na Kosovu i dodao da nema nameru da se time bavi.

Kurti je u pismu optužio Tačija da je o situaciji na Kosovu dezinformisao specijalnog izaslanika predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričarda Grenela.