Godfri zabrinut zbog ocena iz izveštaja Fridom hausa o Srbiji

Vesti 07. maj. 202012:23 > 15:40
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri izrazio je danas zabrinutost zbog ocena iz novog izveštaja Fridom hausa u kojem je Srbija vraćena u kategoriju "hibridnih režima" s autoritarnom vlašću i ukazao na značaj fer izbora, slobode medija i demokratskih institucija.

„Zabrinut sam zbog ovakvih ocena. Fer izbori mogu biti način da Srbija pokaže da je privržena demokratskim vrednostima. Postoji potreba za slobodom medija i za skupštinom u kojoj će svi politički stavovi ljudi u Srbiji moći da se predstave i da se o njima otvoreno razgovara“, naveo je Godfri na Tviteru.

Srbija u novom godišnjem izveštaju Fridom hausa prvi put posle 2003. nije svrstana u „delimično konsolidovane demokratije“ već u kategoriju „hibridnih režima“ u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.

Dačić: Kriza je potvrdila dobre odnose Srbije i SAD

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador SAD Entoni Godfri saglasili su se da srpsko-američka saradnja u najkritičnijim periodima krize predstavlja jasan pokazatelj dobrih odnosa, ali i prijateljstva srpskog i američkog naroda.

Dačić je istakao da je doniranjem dva miliona evra na konferenciji „Globalni odgovor na koronavirus“ Srbija pokazala spremnost da i u najtežim trenucima pruži pomoć i drugima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor : Fonet

On je ponovio da Srbija „visoko uvažava“ pomoć koju je američka strana uputila u borbi protiv pandemije u vidu testova i opreme za ranu detekciju koronavirusa.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.