Komesarijat: Histerična antimigrantska kampanja dovela do incidenta u Obrenovcu

Vesti 07. maj 202011:31 > 11:45
N1

Komesarijat za izbeglice i migracije je najoštrije osudio upad automobilom u punoj brzini u Prihvatni centar za migrante u Obrenovcu.

POVEZANE VESTI

Kako upozoravaju iz Komesarijata, ovaj incident opominje da je krajnje vreme da se prestane sa verbalnim, a sada i fizičkim napadima na migrante, kao i da se zaustavi histerična kampanja prema njima na društvenim mrežama koja je, po njihovim rečima, dovela do ovog incidenta.

„Komesarijat podseća da svi migranti u Srbiji, koji su od uvođenja vanrednog stanja izolovani u centrima, žele samo jedno, a to je da što pre napuste Srbiju. Apsurdno je da to isto žele i oni koji ih svakodnevno napadaju na društvenim mrežama“, navodi se.

Dodaju da je zbog pandemije nastavak puta migranata ka Zapadnoj Evropi privremeno onemogućen, kao i da je karantin ispunio svoj cilj jer niko od migranata nije zaražen koronavirusom, a prihvatni centri su zdravstveno bezbedni jedino u Srbiji.

„Srbija je dobra zemlja dobrih ljudi, koja je uspela, kao malo ko u okruženju i šire, da spreči da se opasan virus raširi i među ovom populacijom. Komesarijat se zahvaljuje Ministarstvu odbrane, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu zdravlja, svim lokalnim samoupravama i partnerima koji su nam pomagali da ovaj težak zadatak uspešno obavimo“, istakli su u saopštenju.

Iz Komesarijata su zaključili da očekuju da se konačno prestane sa antiimigrantskom kampanjom i da Srbija nastavi da pokazuje svoje pravo lice, kakvo je oduvek imala.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.