Radovanović podsetio na Egipćanina zaraženog posle prolaska kroz Srbiju

Vesti 07. maj. 202011:11 > 11:18
Podeli:
Izvor: N1

Moguće je da je korona virus u Srbiji bio prisutan i pre nego što je zvanično registrovan, nije isključeno da su prvi slučajevi bili u drugoj polovini februara, izjavio je epidemiolog Zoran Radovanović i podsetio na slučaj Egipćanina kod koga je registrovan virus posle prolaska kroz Srbiju.

„Mi imamo intenzivan promet robe i ljudi sa Kinom i moguće je da je virus tako stigao i u Srbiju. Možda su nam prvi slučajevi promicali jer su imali laku kliničku sliku, a mi tada nismo ni imali način da potvrdimo virus“, rekao je Radovanović za „Danas“.

POVEZANE VESTI

On smatra i da nije 100 posto sigurno da se prvi oboleli od korone zarazio u inostranstvu, kako je to saopštavano na početku epidemije.

„Taj bolesnik, koji je bio na intenzivnoj, možda se zarazio u inostranstvu, ali nije isključeno da je bilo lakših slučajeva koji su promakli jer nisu imali odgovarajući kliničku sliku“, istakao je Radovanović.

On je podsetio i da je pre prvog registrovanog slučaja, postojao muškarac za koga se u Egiptu ispostavilo da je zaražen koronavirusom i to pošto je prošao kroz Srbiju.  

Više epidemiologa i stručnjaka poslednjih dana je davalo izjave da je vrlo moguće da je virus bio u opticaju u Srbiji mnogo pre prvog zvaničnog slučaja, dodajući da to tada nije bilo moguće proveriti.

Profesorka Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović rekla je za N1 da bi se to sada moglo ispitati, ako su sačuvani uzorci pacijenata iz tog perioda.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.