Položeni venci poginulim kineskim novinarima na Novom Beogradu

Vesti 07. maj 202010:52 > 11:50
Ministarstvo za rad

Polaganjem venaca i minutom ćutanja danas je na mestu ispred nekadašnje kineske ambasade u Beogradu obeležena 21 godina od bombardovanja te zgrade u kojoj su poginula tri novinara, a 21 osoba povređena.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je istakao da Srbija nikada neće zaboraviti taj strašan događaj u kome su živote izgubili civili koji su obavljali svoj posao.

„Svake godine ćemo dolaziti ovde da odamo počast i da se podsetimo na to što se desilo u nadi da se tako nešto nikad nikom neće dogoditi. Ljudi koji su izgubili živote zauvek će biti u srcima naša dva naroda. Građani Narodne Republike Кine tokom bombardovanja naše zemlje bili su sa srpskim narodom u teškim trenucima“, kazao je Đorđević, saopštilo je ministarstvo.

Dodao je da su „kineska braća su i danas uz Srbiju, kada se borimo protiv strašnog neprijatelja COVID-19“.

„Zahvalni smo im na podršci i pomoći koju nam pružaju“, rekao je ministar.

Ambasadorka Кine u Srbiji Čen Bo zahvalila je prisutnima što se svake godine okupljaju na prostoru nekadašnje ambasade Кine na Novom Beogradu i odaju počast poginulima i istakla da Кina osuđuje bombardovanje Srbije i varvarski čin bombardovanja kineske ambasade 7. maja 1999. godine.

UNS predlaže da novinarska nagrada ponese imena poginulih novinara u Beogradu 1999.

Udruženja novinara Srbije predložilo je da nagrada Mreže novinara „Pojas i put“ ponese ime po kineskim novinarima koji su na današnji dan pre 21 godine poginuli prilikom NATO bombardovanja ambasade te zemlje u Beogradu.

Predsednik UNS Vladimir Radomirović kazao je posle polaganja venaca na mestu pogibije troje kineskih novinara da bi nagrada bila dodeljena najboljim novinarskim radovima na temu boljeg razumevanja među narodima.

Kako je preneo UNS, venac je položila i ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo koja je zahvalila tom udruženju, gradskoj vlasti i „srpskim prijateljima“ što svake godine na današnji dan odaju počast stradalim kineskim novinarima.

„Ove godine, i u ovako neobičnoj situaciji, niste zaboravili današnji dan, što me je posebno dirnulo. Kina i Srbija su čelični prijatelji, delimo dobro i zlo“, navela je ambasadorka.