Lalić: Na poslu zaraženi zdravstveni radnici nisu dobili stimulacije za april

Vesti 07. maj 202008:31 > 08:32
N1

Novinarka Nova.rs Ana Lalić navodi da su od najavljenih povišica, zdravstveni radnici u KC Vojvodine, ali i u nekim drugim zdravstvenim ustanovama, za april dobili samo stimulacije, a da su medicinari koji su zaraženi na poslu, pa zbog toga poslati na bolovanje, preskočeni u toj dodeli. Novinarka ocenjuje da je nezadovoljstvo među građanima veće nego što to stiže do medija, ali i da strahuje od huškanja naroda, jednih na druge.

Portal Nova.rs piše da se od obećanja za povećanje plata zdravstvenih radnika ispostavilo da su u KC Vojvodine dobili samo stimulacije, i navodi da su se nakon teksta javljali čitaoci i da se ispostavilo „da je identično i u Nišu, Ćupriji, Beogradu…“

Lalićeva je dobitnica nagrade Dojče velea za slobodu govora, a govoreći o tome, kaže da je sama činjenica da je od zatvora stigla do nagrade za slobodu govora – potvrda da je dobro radila.

„Ta povišica je jednokratna pomoć za april, što je najstrašnije čak ni ona nije dodeljena svima, radnici Hitne pomoći u Nišu su izostavljeni iz nje, lekari Doma zdravlja iz Niša koji su direktno radili sa zaraženima, takođe su potpuno zaboravljeni u toj priči, tako da tih primera ima puno“, navela je.

Novinarka Nova.rs kaže da se, od onoga što je dostupno javnosti, u uredbi za stimulaciju za april najavljuje neka nova uredba koja bi trebalo da bude doneta kako bi ovo povećanje bilo povećanje, a ne stimulacija. „Imali smo priliku da gledamo zasedanje Skupštine, ta tačka dnevnog reda se nije našla, što znači da se kasni sa mogućnošću da to povećanje postane povećanje već od maja. Nadam se najiskrenije da je ovo samo jedan birokratski propust“, navela je.

Podsetila je da zdravstveni radnici insistiraju na tome da oni nisu tražili to povećanje, jer je to deo njihovog posla, već da je do toga došlo na insistiranje predsednika Vučića kao „zahvalnost za naše heroje“. Za sada se ispostavilo da su naši heroji bili heroji samo u aprilu, a videćemo za maj i ostale mesece da li će „biti“, dodala je.

Lalićeva navodi da vanredno stanje ni na koji način nije uticalo na povišice kad je u pitanju dopunski rad, uvećana im je, kaže, samo osnovica, a dodaje da su im dežurstva svima bila duplirana. „To nije čak ni 10 posto kad se oduzme porez na dohodak, to je osam posto povećanja. Ono što je meni kao čoveku zaparalo, je da su zaposleni koji su se zarazili upravo radeći svoj posao u zdravstvenim ustanovama preskočeni u ovim stimulacijama, poslati su na bolovanje prinudno… Moji kontakti govore da mahom jesu dobili 100 odsto bolovanja, ima nekih slučajeva od 65 odsto, to se tretira kao greška u računovodstvu, ne kao zlonameran gest, videćemo narednih dana“, navodi.

Podsetimo i na to da je, nakon što je Ana Lalić tokom vanrednog stanja bila privedena zbog navodnog izazivanja panike tekstom o nedostatku zaštitnih sredstava u KC Vojvodine, probušena guma na njenom automobilu, posle čega se uredništvo tog portala oglasilo saopštenjem u kojem je poručilo da će državu i najviše funkcionere Srbije smatrati odgovornim „ukoliko se nešto dogodi bilo kom članu redakcije“.

„Udruženje mladih huligana“

Kaže da će tek da se otvore priče u budućnosti, posle vanrednog stanja, i da je iznenadilo Udruženje mladih koje stoji iza bakljada. „Rekla sam da u tom nazivu nedostaje – udruženje mladih huligana. Očigledno da su u pitanju omladinci koji terorišu neistomišljenike, za koje su izdvojena milionska sredstva što iz republičkog, što iz budžeta lokalnih samouprava, dok istovremeno imate 0 dinara za kulturu“, istakla je.

Danas piše da je to udruženje delilo i promotivni materijal za Beograd na vodi, a prema pisanju portala Nova.rs pre godinu su dobili 700.000 dinara iz gradskog budžeta za Festival mladih talenata Beograda.

U izveštaju za 2019. godinu koji je objavio Fridom haus (FH), kao jedan od najvećih problema u Srbiji konstatuje se smanjenje medijskih sloboda.

Komentarišući u Prelistavanju štampe izjavu profesorke Pravnog fakulteta Vesne Rakić Vodinelić da je „autokratija koju imamo u Srbiji na pragu da postane diktatura“, Lalićeva kaže da deli to mišljenje, navodeći da su ljudska prava u Srbiji drastično ugrožena i to godinama. „Vanredno stanje je samo demaskiralo, „autovalo“ vlast Srbije koja prosto više nije mogla da se bavi kozmetičkim pripremama za EU, već je pokazala svoje pravo lice. Bojim se da ćemo vrlo brzo iz hibridne autokratije preći u otvorenu torturu“, kaže Lalićeva.

„Nezadovoljstvo među građanima veće nego što mediji izveštavaju“

Sledi izborna kampanja, izbori su najavljeni za 21. jun. Na pitanje kako vidi atmosferu u kojoj će novinari raditi u narednih mesec dana, Lalićeva kaže da se boji da se iz ukidanja jednog vanrednog stanja ulazi u „drugo vanredno stanje“. „Da će prazne ulice napuniti džipovima koji će obilaziti sigurne glasače da ih ubede, na ovaj ili onaj način, da budu još sigurniji u svojim glasovima. Slutim da ulazimo u novu opasnost za javno mentalno zdravlje, koje nam je svakako već ugroženo ovim dvomesečnim ludilom i manipulacijom u kojoj smo bili prisiljeni da učestvujemo, zatvoreni u svojim domovima“, navela je novinarka Nova.rs.

Upitana o najavi Pokreta slobodnih građana da razmatra učešće na predstojećim izborima, Lalićeva kaže da je to donekle ne iznenađuje, jer se radi o pokušaju opozicije da se prolongira nezadovoljstvo građana koje demonstriraju sa svojih terasa i na društvenim mrežama i želja da se na to „nakače“. „Nadam se da će se opozicija na ovaj ili onaj način bar ujediniti u tome“.

Smatra da je nezadovoljstvo među građanima veće nego što to stiže do medija i nego što se o tome  izveštava. Kaže da joj se obraćaju građani, iznoseći razne probleme s kojima se susreću – koji se plaše da će izgubiti posao, da će biti izloženi osveti, torturi, pretnjama otkazima…

Podsetila je da je u KC Vojvodine, o čijem stanju je pisala i bila privođena zbog toga, na početku vanrednog stanja doneta uredba da zaposleni ne smeju da komuniciraju s novinarima i po cenu otkaza. „To je interni akt koji je legitiman i oni zaista mogu da budu otpušteni ukoliko istupe svojim imenom i prezimenom da brane svoju profesiju i uopšte svoja ljudska prava. Mislim da se takvi akti,  usmeno ili pismeno, donose svakodnevno, u svakoj fabrici, javnom preduzeću i da je narod već potpuno istraumiran, s jedne strane i očiglednim primerima da se ova vlast ponaša svemoćno – da mogu i da hapse, da mogu i da tamniče, da primenjuju zakon kako njima odgovara, tako da je neophodno da ljudima stavimo do znanja da moraju da ustanu da se bore za svoja prava i da će im mediji dati podršku“, rekla je Lalićeva. Ona je navela da je uredba u KC Vojvodine i dalje na snazi, navodeći da to nije jedina zdravstvena ustanova u kojoj je tako nešto doneto.

Dodala je i da sve češće stiže potvrda iz EU da neko posmatra šta Aleksandar Vučić i njegova vlast rade i „da to neće proći nekažnjeno“.

„Strah me od huškanja naroda, jednih na druge“

Govoreći o stanju u medijima i u javnom servisu, Lalićeva kaže da bi zaista volela „da naše kolege bace te vesti koje dobiju iz kabineta da ih čitaju iznova i iznova, da ustanu i odu i da se bave čak i drugim poslom, samo da stanu u odbranu naše profesije“.

Smatra da će tokom predstojećih izbora, biti „još otvorenije kršene sve zakonske regulative“ i da će biti i gore nego prethodnih, koji su se pokazali daleko od poštenih i regularnih.

Upitana da prokomentariše izjavu Boška Obradovića „ako ne bude poštenih izbora, smenićemo vlast na ulici“, Lalićeva kaže da je malo strah tog huškanja naroda, jednih na druge… „Te podele koja je počela od premijerke – da se delimo na izdajnike i patriote – mene je stvarno strah da se na bilo koji način manipuliše nezadovoljstvom građana“, navela je. Dobrim delom ovo nezadovoljstvo je i frustracija zatvorenosti u kući, ograničavanja kontakata i ne bih volela da se zloupotrebi ovo stanje u koje je građanstvo dovedeno, za to da izađe na ulice da bi se tuklo sa neistomišljenicima, istakla je.

Sve informacije o pandemiji koronavirusa u zemlji i u svetu možete naći u našem Blogu uživo ili na stranici Koronavirus.