Brnabić: S izborima nema licitiranja, moramo da vratimo mandate građanima

Izbori 2020 06. maj. 202021:20 > 21:38
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Skupštini Srbije, u zaključnoj reči pred glasanje o ukidanju vanrednog stanja, da izbori ovako ili onako moraju da se održe, kao i da o tome nema polemike niti licitiranja.

Ona je tako odgovorila na primedbe opozicionih poslanika, iznete ranije tokom rasprave, da izbore treba odložiti, a ne održati 21. juna kako je najavio predsednik republike.  

„Sa tim datumima nema licitiranja. Da kažemo građanima Srbije da su mandati koje svi mi imamo, i narodni poslanici, i predsednica Vlade, i tim ministara, da su ti mandati građana Srbije i da oni ističu, i da je naša obaveza da ih vratimo građanima Srbije. S tim nema licitaranja, ti datumi ne mogu biti arbitrarni“, kazala je Brnabić.

Premijerka je rekla da održavanje izbora ne može zavisiti od toga da li neko želi da se oni održe ili ne.

„I u drugim državama održavani su izbori i to tokom pandemije, u Južnoj Koreji, Francuskoj, Bavarskoj. Nama volja građana mora biti na prvom mestu, ovo su redovni izbori, imali ste vremena da se spremite. Mi mandate svi zajedno moramo da vratimo onima koji su nam ih dali, a to su građani Srbije“, kazala je Brnabić.

PROČITAJTE I:

Poslanici Skupštine Srbije su na drugoj sednici koja je održana tokom vanrednog stanja, većinom glasova usvojili Odluku o ukidanju vanrednog stanja u celini, kao i Predlog zakona o važenju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike donela tokom trajanja vanrednog stanja.  

U obrazloženju zašto se vanredno stanje ukida upravo sada, Brnabić je ranije na sednici Narodne skupštine rekla da je uslov za ukidanje vanrednog stanja bio da „više od sedam dana imamo manje od pet odsto zaraženih u odnosu na broj zaraženih“.  

Brnabić je rekla da je taj uslov ispunjen, i da od 28. aprila taj procenat iznosi ispod pet odsto.  

Ona je izrazila je zahvalnost svim građanima koji su poštovali mere i rekla da se neće stideti kada se sete ovog perioda i da Srbija ima razloga da se ponosi.

„Moći ćemo da se ponosimo kako smo se borili, koliko smo bili hrabri, kako smo na prvo mesto stavili ljudski život, a ne politiku“, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da se još ne može proglasiti pobeda, ali da smo blizu nje, i da je u ovom trenutku najvažnije da Srbija počne da radi uz sve mere opreza, kako bi se obezbedio brzi ekonomski oporavak i rast.

„Srbija je dobro pozicionirana, moramo da iskoristimo ovu šansu. Ali i nadalje je ovo borba za sve nas. I kada ne bude strogih mera, lična odgovornost je najvažnija. Pobedu nismo još postigli“, poručila je Brnabić.

Ona je dodala da misli da Srbija treba da se ponosi i da je danas „veliki, važan i srećan dan“, a da će za nju naredni najsrećniji dan biti kada se podignu zastave, kada ne budu na pola koplja i da će to značiti da smo pobedili i nema više žrtava. 

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.