Pištaljke i šerpe i prošle večeri sa balkona više gradova u Srbiji

Vesti 06. maj 202020:45 > 20:48
Printscreen

U više gradova u Srbiji i večeras su građani nastavili da lupaju u šerpe i duvaju u pištaljke sa svojih terasa i prozora, nastavljajuči akciju "bukom protiv diktature".

Akcija „Bukom protiv diktature“ odvija se već desetak večeri u gradovima širom Srbije.

Građani raznih naselja u Beogradu na društvene mreže kačili su snimke „balkonskog protesta“. Negde je sa zvučnika puštana i pesma „Pada vlada“.

Kragujevčani su se takođe i večeras oglasili bukom u 20 časova i 5 minuta, nezadovoljni načinom na koji se vlast ophodila prema gradjanima Srbije tokom vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa.

U najvećim kragujevačkim naseljima, sa terasa i prozora stambenih zgrada čulo se zviždanje, glasna muzika, lupanje u šerpe, bacane su petarde.

Deo gradjana Novog Sada ponovo je, 11. veče zaredom, lupao u šerpe, duvao u pištaljke, bacao petarde i puštao muziku u akciji „Bukom protiv diktature“, a večeras se, s druge strane, samo veoma sporadično i retko moglo čuti puštanje sa razglasa uvreda na račun predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

Prvo je u 20 sati deo gradjana aplaudirao, kao i svako veče tokom vanrednog stanja, lekarima i drugom medicinskom osoblju za njihovu posvećenost u borbi protiv epidemije kovida-19, a u 20.05 usledila je akcija „šerpovanja“.

U pojedinim delovima grada, mahom urbanijim i gušće naseljenim akcija „šerpovanja“ je tradicionalno mnogo glasnija u odnosu na ostale novosadske četvrti.

Na Novom naselju je u jednom momentu došlo do sitnijih čarki izmedju stanara koji su lupali u šerpe i onih koji su se protiv toga pobunili uz tvrdnje da im „smeta buka“ i poruku da se „nezadovoljstvo izražava na izborima“.

Na Limanu se mestimično mogla čuti veoma raznolika muzika, od himne Srbije „Bože pravde“, preko pesama kao što su „Marš na Drinu“, „Đurđevdan“, a potom i sevdalinki.

Večeras u Novom Sadu nije bilo bakljada i vatrometa koje su nekih od proteklih noći organizovale pristalice vlasti, kada su sa jakih razglasa puštali uvredljive navijačke poruke upućene Draganu Đilasu.

Glasno je bilo i u Nišu i Užicu.