Vučić zahvalio EU na pomoći tokom pandemije, članice EPP pozvao na solidarnost

Vesti 06. maj. 202014:45 > 16:09
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zahvalio za pomoć Evropske unije tokom pandemije koronavirusa i pozvao članice EPP na solidarnost, saopštio je njegov kabinet u Beogradu.

Vučić je učestvovao na video-konferencijskom samitu lidera EU i Zapadnog Balkana iz redova Evropske narodne partije o borbi protiv koronavirusa i evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana.

Vučić je obavestio učesnike samita o ekonomskoj situaciji u Srbiji i detaljima pomoći zemljama EU i regiona koju je Srbija uputila tokom pandemije i zahvalio za svaku vrstu pomoći koja je iz EU stigla za Srbiju.

Vučić je tražio uklanjanje trgovinskih barijera i zaštitnih mera i kvota za ceo Zapadni Balkan, s naglaskom na izvoz čelika u EU, piše u saopštenju i dodaje se da je on ukazao na evropsku perspektivu Srbije i solidarnost unutar EPP.

Govoreći o nezadovoljstvu Srbije zbog nedostatka solidarnosti na početku pandemije, Vučić je istakao da su „dela važnija od reči“, i da je „Srbija svoju pripadnost Evropskoj uniji pokazala i slanjem pomoći zemljama EU i zemljama regiona“. On je pozvao članice EPP na veću međusobnu solidarnost.

Predsednik EPP Donald Tusk je, kako se navodi u saopštenju, rekao da razume gnev pojedinih članica zbog nedostatka solidarnosti Evropske unije tokom pandemije, ali i da je bilo i „mnogo dezinformacija koje su imale za cilj da nas razdvoje“.

„To se može pobediti samo zajedničkim radom, naročito na Zapadnom Balkanu“, rekao je Tusk.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zahvalila je za pomoć i angažman zemalja Zapadnog Balkana tokom pandemije, saopštio je Vučićev kabinet.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, čija zemlja predsedava EU, pozdravio je, kako je preneto, napore Srbije i Crne Gore za pregovore o priključenju EU i otvaranje poglavlja, uz nadu da „ćemo svi zajedno ostvariti napredak u evropskim integracijama“.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis pozdravio je evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana i naveo da je „solidarnost izraz jasne i merljive podrške u vremenima kada je saveznicima najpotrebnija“.

„Ponekad ta pomoć stiže prvo odande odakle je ne očekujete, pa je tako, kada je Grčka tražila pomoć u vreme migrantske krize, Srbija, na čelu s mojim prijateljem Vučićem, bila prva zemlja koja je ponudila pomoć, i to je bio gest solidarnosti visoko cenjen u Grčkoj“, naglasio je Micotakis, a saopštio Vučićev kabinet.

Premijer Bugarske Bojko Borisov je istakao da mu je „drago što se proces pridruživanja Zapadnog Balkana kreće u dobrom pravcu“ i, kako se navodi u saopštenju, podržao Vučićev poziv na solidarnost, istakavši da EU mora da uradi sve kako ne bi ostavio region Zapadnog Balkana da pati od ekonomskih posledica zbog pandemije koronavirusa.

Predsednik Kipra Nikos Anastasijadis je rekao da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, s čime su se saglasili i ostali učesnici današnjeg sastanka, kao i s neophodnošću veće solidarnosti članica EPP, piše u saopštenju Vučićevog kabineta.

Varhelji: EU države Zapadnog Balkana tretira kao privilegovane partnere u borbi protiv koronavirusa

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji poručio je pred samit u Zagrebu da EU tretira države Zapadnog Balkana kao privilegovane partnere, omogućavajući im pristup mnogim inicijativama i instrumentima za države članice u borbi protiv koronavirusa.

„Pozvali smo vlade da se pridruže EU ugovoru o nabavci medicinske opreme, EU je izuzela region od dobijanja dozvola za izvoz, dok su zelene trake za olakšavanje prevoza robe proširene na granice sa regionom i unutar njega. Takođe, EU ceni pomoć u vidu medicinskog osoblja i opreme koju je dobila od Zapadnog Balkana“, navodi Varhelji u svom autorskom tekstu za portal EWB.

On je istakao da je Komisija namenila finansijsku pomoć zapadnobalkanskim partnerima, a koja sveukupno iznosi 3.3 milijarde evra.

„Regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi zaista će biti ključni za ekonomski oporavak. Kao i nastavak reformi, što znači ne samo usvajanje zakona, već i stvarna primena. Fokus na vladavinu zakona, funkcionisanje demokratskih institucija i javne uprave treba da se nastave“, dodao je on.

EPP: Zapadni Balkan ne sme da upadne u rusku zamku dezinformacija

Zapadni Balkan ne sme da upadne u rusku zamku dezinformacija, saopštila je uoči samita EU-Zapadni Balkan poslanička grupa Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu, dodajući da taj „region ima bolju budućnost sa EU“.

Uoči samita, portparol poslaničke grupe EPP za spoljne poslove Mihael Galer ukazao je da ne treba gubiti iz vida geopolitičke posledice pandemije koronavirusa i da „Evropljani moraju da ovu krizu pretvore u priliku i zajedno ublaže posledice pandemije“, navodi se u saopštenju na sajtu EPP.

Evropska unija planira da pomogne Zapadnom Balkanu sa 3,3 milijarde evra za borbu protiv koronavirusa u regionu.

„U ovim izazovnim vremenima, veoma je važno da stanemo uz čitav Zapadni Balkan. Sada je ključna solidarnost“, navela je evropska poslanica iz redova EPP Kinga Gal i ocenila da najavljeni paket pomoći predstavlja „definitivno pozitivan razvoj“.

Kako se dodaje u saopštenju EPP, lideri EU će takođe potvrditi plan za početak pregovora o članstvu u EU.

„Veoma je važno ojačati perspektivu proširenja EU za ove zemlje. Odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom jeste korak u pravom smeru“, istakla je Kinga Gal.

Galer je poručio da je vreme za jedinstvo.

„Početak formalnih pristupnih pregovora sa EU nije ništa drugo nego odbrana našeg načina života i uticaja u svetu. EU je pouzdan i transparentan partner“, istakao je on.

EPP je pozdravila ulogu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića čija zemlja trenutno predsedava EU.

„Lična posvećenost premijera Plenkovića bila je presudna da Zapadni Balkan bude među prioritetima EU“, naglasila je Kinga Gal.