Dačić: Nigde ne postoji režim slobodnog prelaska državne granice

Vesti 06. maj. 202011:55 > 11:58
Podeli:
Izvor: Tanjug/Tara Radovanović

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kazao je da Srbija "može da otvori svoje granice", ali je dodao da "nigde ne postoji režim slobodnog prelaska državne granice".

Dačić je na sednici Skupštine Srbije rekao da sve države traže neke vrste potvrda ili dozvola za ulazak u vreme pandemije koronavirusa.

„U mapi puta koji je Evropska unija napravila, otvranje granica ne spada u prve mere koje će se primeniti. Neke zemlje ne planiraju otvaranje granica pre juna“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, građani koji žive u malom graničnom pojasu, koji je oko 50 kilometara, a imaju zemlju ili rade na „drugoj strani granice“, mogu da prelaze bez ograničenja na mere samoizolacije ili izolacije.

Dačić je dodao da je do sada samo Mađarska krenula u primenu toga i dodao da je dogovor sa Bugarskom u toku, da bi moglo narednih dana da se očekuje da se počne sa primenom.

„Sa Bosnom i Hercegovinom je teško išlo. Očekivali smo da će biti lakše, veliki broj ljudi je u toj situaciji i sa srpske i sa bošnjačke strane“, rekao je Dačić.

Dačić: Kad god budu izbori, rezultat će biti otprilike isti

On je, za skupštinskom govornicom, rekao da ima zahteva da se izbori odlože na jesen.

„Kako da se odlože izbori na jesen, morao bi neki poseban zakon da se donese, leks specijalis, moralo bi da se produži vanredno stanje. Kad god da budu izbori, rezultat će biti otprilike isti, a to je da ćemo pobediti. Kad kažem pobediti, mislim na vladajuću koaliciju, pa možda i poneko još iz opozicije“, rekao je Dačić.

On je naveo i da ne može da shvati ono što je danas na sednici Skupštine Srbije uradio lider pokreta Dveri Boško Obradović i da „ne veruje da će sa ovakvim nastupom ući u Skupštinu“.

„To mogu da shvatim samo kao poslednji nastup, jer ovakvom politikom, ovakvim destruktivnim ponašanjem svakako će ispasti da je on odzviždao svoje današnjim nastupom“, rekao je Dačić.

Dačić je dodao da ne razume poslanike opozicije koji protestuju na današnjoj sednici i da se „valjda svi raduju da se ukine vanredno stanje“.

„Jedino ukoliko neko misli da potraje vanredno stanje još jedan mandat. Ja lično ne bih imao ništa protiv, ali ipak je bolje da se ukine“, rekao je Dačić.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.