Nestorović: Mislim da je koronavirus sigurno bio u januaru kod nas

Vesti 06. maj. 202011:40 > 11:43
Podeli:
Izvor: N1

Pulmolog Branimir Nestorović rekao je da je "potpuno ubeđen" da je koronavirus sigurno bio u Srbiji u januaru kada je mnogo ljudi imalo upalu pluća i kada su neki simptomi bili vrlo čudni.

„Mislim da je sigurno bilo. Mi tad nismo imali testove, nismo imali elemente da tražimo tu bolest, ali potpuno je sigurno. Mi smo imali teških pneumonija ove zime. Imali smo i teških pneumonija izazvanih gripom“, rekao je on gostujući na TV Prva.

Kako je kazao, trenutno se ne zna odakle smo „uvezli“ virus, ali će se znati jer se rade istraživanja, odnosno analize koje će to utvrditi.

On je zamolio ljude koji su pozvani da rade testiranje za antitela da ne odbijaju da dodju, i rekao da je to „zato što nam je važno da procenimo taj, takozvani kolektivni imunitet i mi ćemo raditi i ‘naš virus'“.

Uradiće se, kazao je, analiza iz krvi onih koji su preležali COVID-19 kako bi se utvrdilo koji tipi virusa je bio kod nas.

„Po kliničkom toku, po svemu liči da je ovaj ‘S’ iz Kine. Znači virus koji je bio dosta blaži. Moguće je da su ovi koji su bili u kontaktu s ovima iz Italije i umrli, dobili taj teži oblik iz Italije“, rekao je Nestorović.

Naveo je da ne veruje u drugi talas pandemije jer virus slabi.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.