Jovanović: Režim gradskog prevoza od 8. maja izazvaće haos i nepravdu

Vesti 06. maj. 202007:57 > 07:59
Podeli:
Izvor: FoNet/Ognjen Stevanović

Odbornička grupa Saveza za Srbiju (SzS) u Skupštini grada Beograda upozorila je da će najavljeni režim javnog prevoza u glavnom gradu od 8. maja izazvati gužve, haos, tenzije i brojne nepravde, izjavio je šef te odborničke grupe i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović.

„Omogućavanje prevoza samo ljudima u radnom odnosu ostavlja veliki deo stanovništva bez mogućnosti da funkcionišu u dvomilionskom gradu. Posebno zabrinjava uvođenje letnjeg reda vožnje, što znači da već nedovoljan vozni park neće biti angažovan u potpunosti“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

On je istakao da odbornička grupa SzS gradske vlasti zahteva da red vožnje ne bude letnji, odnosno redukovan, nego u punom kapacitetu, jer se jedino tako može obezbediti da se putnici prevezu na vreme i da ostanu zdravi.

„Zahtevamo i da se ne insistira na personalizovanoj Bus plus kartici, nego da se prihvati i kartica na dopunu, kao i da karta ne poskupljuje. Beograđani nisu turisti u svom gradu, pa da mogu da kupuju samo dnevne ili višednevne karte“, naveo je Jovanović.

Kako je istakao, na naplatu dolazi višegodišnje neulaganje u gradski prevoz i rasturanje Gradskog saobraćajnog preduzeća, koje raspolaže sa manje autobusa nego 2014. godine.

„Prosečna starost zglobnih autobusa, koji su naročito važni zbog držanja distance, iznosi 17,27 godina. Za cenu planirane gondole, moglo se kupiti 90 novih zglobnih autobusa“, zaključio je Jovanović.