Deseto veče pištaljke i šerpe prave "buku protiv diktature"

Vesti 05. maj 202021:13 > 21:14
Podeli:
Izvor: Printscreen

Građani više gradova u Srbiji večeras su deseti put zaredom lupali u šerpe i duvali u pištaljke i vuvuzele u akciji "Bukom protiv diktature", nezadovoljni time kako se vlast u Srbiji ophodi prema njima tokom vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije korona virusa.

Posle aplauza lekarima tačno u 20.00 sati, u brojim delovima Beograda u 20.05 usledila je buka s terasa i prozora, gde građani Srbije jedino mogu da izađu od 18.00 do 05.00 sati zbog policijskog sata koji je uveden pre više od mesec dana.

Akciji su se odazvali opet i građani Novog Sada, a agenciji Beta je potvrdjeno da je buke bilo sa balkona u Novom naselju, Limanu, Grbavici, Podbari, Detelinari i u Adamovićevom naselju. Kako kažu građani, negde je buka šerši i pištaljki bila najjača do sada i najduže je trajala.

Za razliku od prethodnih nedelju dana, od kada su poslanici Srpske napredne stranke najavili podršku Vladi i predsedniku Aleksandru Vučiću, večeras je prvi put izostalo „spontano okupljanje“ nepoznatih lica po krovovima zgrada širom Srbije, te i u Novom Sadu, uz bakljadu, vatromet i emitovanje snimljenih antiopozicionih parola s razglasa.

https://twitter.com/IvkovicJovanka/status/1257743144097103876

I građani Kragujevca i večeras su digli glas učešćem u akciji „Bukom protiv diktature“.

Pet minuta posle aplauza podrške zdravstvu u 20:00 sati, buka nezadovoljnih gradjana je počela u 20.05 i potrajala nekoliko minuta.

Na terasama, balkonima, prozorima i u dvorištima građani su lupali u šerpe, zviždali, duvali u pištaljke i trube, bacali petarde…

Čuli su se i uzvici protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kragujevčani iz dana u dan komentarišu buku i razmenjuju utiske o tome da li su najnoviji „decibeli nezadovoljstva“ nadjačali prethodne ili su, pak, podbacili.

Čačani su i večeras u 20 časova aplauzima podržali zdravstvene radnike u borbi sa epidemijom, a pet minuta kasnije su se lupanjem u šerpe, duvanjem u trube i zviždaljke i bacanjem petardi oglasili u okviru akcije „Bukom protiv diktature“.

U gotovo svim delovima Čačka odzvanjala je buka koju su pravili gradjani nezadovoljni kako se vlast u Srbiji ophodi prema njima tokom vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije korona virusa.

Za razliku od prethodnih dana, večeras nije primećeno da su članovi Srpske napredne stranke palili baklje ili emitovali skandiranje sa razglasa protiv Dragana Đilasa, jednog od lidera Saveza za Srbiju.

Šerpe i pištaljke čule su se i u Nišu, Kosjeriću, Pančevu i drugim gradovima.