Gruhonjić o medijima: Ugušiće nas kao mačiće ako nastavimo da radimo rascepkano

Vesti 05. maj 202018:37 > 18:42
N1

Tokom vanrednog stanja napadi na medije bili su učestaliji, jedna novinarka je uhapšena, televizija N1 je optuživana da napada lekare, a tabloidni mediji su širili paniku. Jedan od onih koji su bili etiketirani i to u parlamentu bio je i programski direktor Nezavisnog društva novinara Dinko Gruhonjić koga su poslanici vlasti nazvali "izdajničkom bitangom". Gruhonjić za N1 kaže da ne želi da se brani od takvih optužbi i ističe da će profesionalni mediji biti ugušeni kao mačići ukoliko nastave da rade kao do sada - rascepkano.

Upitan da li se oseća kao izdajnik, Gruhonjić kaže da ne želi da se brani od takvih optužbi i dodaje da je ljudima u Srbiji jasno ko je tu bitan, „a boga mi i ko je izdajnik“.

Govoreći o pretećim porukama koje dobija, kaže da se one prijavljuju policiji i tužilaštvu, a da je rezultat „skoro nikakav“.

Kada je u pitanju etiketiranje novinara kao izdajnika, i to tokom vanrtednog stanja, sagovornik N1 podseća na hapšenje novinarke portala nova.rs Ane Lalić i ističe da je Srbija jedina zemlja na tlu Evrope koja je tokom vanrednog stanja uhapsila novinara.

„To je bila proba dokle mogu da idu i posledica Zaključka koji je donela Vlada i koji podseća na Zakon o informisanju iz 1998. godine. Ta proba im nije uspela jer još reaguju na spoljni pritisak. Na tom primeru se pokazala izvanredna brza reakcija i solidarnost kolega koji su obavestili međunarodne faktore na koje je ova vlast izuzetno osetljiva“, kaže Gruhonjić.

Dodaje da ga nervira i da mu smeta što je ta solidarnost retka, kako kaže endemska, i da novinari premalo rade na tome da se povežu i učine moćnijima nego što su sada.

„Ako nastavimo da radimo rascepkano pogušiće nas kao mačiće“, ističe Gruhonjić i apeluje na kolege da se uozbilje i porade na ukrupnjavanju medijske scene, što je prema njegovim rečima jedan od načina otpora režimu.

Govoreći o odnosu vlasti i medija, on kaže da je on uvek manje-više neprijateljski i da je sloboda medija onolika koliko je stepen demokratije u društvu i koliko se mediji izbore za slobodu u savezništvu sa građanima.

A vlast će, dodaje, svuda u svetu pokušati da stavi šapu na medije.