Nedeljkov: Neki događaji u vanrednom stanju ličili na funkcionersku kampanju

Vesti 05. maj 202018:06 > 18:14
N1

"Bilo je slučajeva tokom vanrednog stanja i mi smo se oglasili, kada su funkcioneri koristili voju poziciju, slučajeva koji podsećaju na funkcionersku kampanju, mi smo to osudili kao neodgovoran čin, jer kada se društvo nalazi u krizi, ne znamo šta može da donese sutra, imali smo slučajeve kada su funkcioneri, bez koji se moglo, učestvovali u nekim događajima", smatra Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA.

On poručuje da u Srbiji nemamo političku klturu u kojoj bi doniranje respiratora u Novom Pazaru naišlo na kritike u medijima.

„Nismo videli kritički odnos prema predstavnicima vlasti, imamo manire protokolarnog prenošenja informacija. Bilo je slučajeva tokom vanrednog stanja koji neodoljiovo podsećaju na kampanju“, smatra Nedeljkov.

Nedeljkov navodi da su stručnjaci rekli da su se stekli uslovi za izborne radnje i da sada ostaje da se vidi koje zaštitne mere će biti propisane i na koji način će biti organizovane izborne radnje.

„Ne postoji pravni način da se izbori odlože a da se ne produži vanredno stanje, a čuli smo stručnjake da nema potrebe za vanrednim stanjem“, rekao je.

Na pitanje da li se promenilo nešto od izbornih uslova, Nedeljkov odgovara – ne, bar ne na bolje.  

PROČITAJTE I:

„U toku vanrednog stanja, kada su izborne radnje zaustavljene, bilo je aktivnosti koje su mogle biti tumačene kao funkcionerska kampanja. Mi smo pratili medije s fokusom na nacionalnu pokrivenost i tu smo utvrdili ogromnu disproporciju u zastupljenosti aktera u političkom životu. U poslednje dve nedelje marta, procenat sagovornika u periodu između pola šest i ponoći, bilo je isključivo predstavnika stranaka u vlasti, ostatak ide na one partije koje su najavile učešće na izborima. O onima koji bojkotuju ton izveštavanja je bio negativan. Kako građani mogu da budu obavešteni na različite teme, iz različitih izvora, sva je prilika da tokom vanrednog stanja tog pluralizma nije bilo. Predsednik je u jednom trenutku bio svaki drugi sagovornik, pre vanrednog stanja procenat njegovog učešća bio je preko 40 odsto“, rekao je Nedeljkov.

Što se tiče razgovora s evroparlamentarcima i sastancima na FPN, Nedeljkov je rekao da su doneli mogućnost da se razgovara na civilizovan način o problemima, ali – uz ograničen ishod. 

„U sferi medija nije bilo pomaka, neke stvari nije bilo prilike da se vide, poput toga da će građani sada moći da provere da li je neko glasao neko umesto njih, ali propuštena je šansa da dođe do unapređenja“, dodao je.  

Govoreći o kampanji, Nedeljkov kaže da je još dosta nepoznanica – da li će okupljanja biti dozvoljena, kako će stranke opremiti aktiviste, odnosno da li će dobiti maske i rukavice.

„Mi ćemo kao organizacija budno pratiti sve na terenu i rad medija i kako partije na društvenim mrežama rade, mislimo da će to biti jednini prostor, da vidimo kako će se ponašati, pokušaćemo da dokumenujemo što više slučajeva korupcije, pokušaja potkupljivanja građana, da podstaknemo što više građana da pritiskaju institucije da rade svoj posao“, naveo je Nedeljkov.  

Podsećamo i da je CRTA podnela devet prijava Agenciji za borbu proiv korupcije i to zbog zloupotrebe javnih resusrsa, funkcionerske kampanje i kršenja zabrane finansiranja. 

„Jedna je odbačena, možda i s razumevanjem, jer je bila protiv narodne poslanice. Odbačena je prijava protiv ministra Ružića koji je zloupotrebio poziciju ministra, ostalo je nekoliko važnih prijava, protiv premijerke jer je pozvala iz pozicije predsednice Vlade da se glasa za SNS. Ako se ne opomene predsednica Vlade, kako očekivati da će agencija reagovati u nekim drugim slučajevima“, poručuje Nedeljkov.