Vučić: Srbija i više nego jaka da odgovori na svaku opasnost

Vesti 12. maj 201511:47 > 15:45
Tanjug/Sava Radovanović

Srbiji ne preti opasnost, potpuno smo spremni da odgovorimo na svaki bezbednosni izazov i potencijalnu opasnost, poručio je premijer Aleksandar Vučić.

„Srbija ima veoma ozbiljne bezbednosne službe, uvek spremne da brzo i efikasno reaguju, građani mogu da budu spokojni“, rekao je Vučić novinarima nakon obilaska učesnika vojne vežbe LOGEX 15, u kasarni Banjica.

PROČITAJTE JOŠ:

Premijer je podsetio da je Srbija već uložila, i nastaviće, u obnavljanje opreme snaga bezbednosti. „Ozbiljno se spremamo, Srbija je dovoljno jaka, višše nego jaka, da odgovori na potencijalu opasnost“, istakao je predsednik vlade.

Prema njegovim rečima, našša vojska je faktor koji utiče na stabilnost, uključujući i političku, ali i faktor odvraćanja bilo kojeg potencijalnog agresora.

„U ovakvom okruženju, Srbija nikog ne ugrožžava, mi smo stub stabilnosti“, rekao je Vučić i naglasio da istovremeno žželimo i da očuvamo svoju stabilnost, teritorije i bezbednost građana.

„Ako bilo ko pokušša da ugrozi Srbiju, njene snage bezbednosti i građane, mi ćemo bez problema završšiti posao“, zaključio je premijer Vučić.

Priština da bar pokaže volju za dijalogom

Vučić izjavio je i da srpska strana nije odgovorna za prekid jučerašnjeg dijaloga Beograda i Prištine, i poručio da je za dogovor potrebno dvoje ili neko ko bi mogao da utiče na albansku stranu da pokaže želju za dijalogom.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara kada će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, rekao da Srbija ne beži od dijaloga i da ćemo uvek biti spremni da „dolazimo do stvarnih rešenja“.

„Za dogovor je potrebno dvoje ili neki koji imaju malo veći uticaj na drugu stranu, da im ponekad kažu da bi bilo dobro da bar pokažu želju za razgovorom. A ovako, ako vi dođete gotovo do dogovora, kao juče, bili smo na ivici da se dogovor postigne, a onda je neko sve to dogovoreno povukao, onda tu ne može da bude srpske odgovornosti“, rekao je Vučić.

On je istakao da Vlada Srbije uvek želi da očuva mir i stabilnost, ali da će istovremeno štititi i svoje nacionalne i državne interese.

Na konstataciju prištinskih novinara da je jučerašnji razgovor prekinut jer je Beograd izneo nove zahteve, Vučić je rekao da „iz Prištine to uvek kažu“. „Još nisam čuo da je Edita Tahiri nešto pozitivno rekla. Ja nemam takav manir i neću da govorim na taj način, jer sa tim ljudima moramo da razgovaramo, ali očigledno da neki to uvek koriste za neke unutrašnje stvari“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, tamo gde ima sukoba uvek je lakše okrenuti priču na šovinizam i mržnju prema drugom „ako nemate dovoljno snage za ekonomske reforme i ozbiljna pitanja unutar svoje zemlje“.

Prisutni vojnici iz Švedske, Hrvatske, Makedonije, Albanije…

Ministar odbrane Bratislav Gašić istakao je u Batajnici da do sada Srbija nije imala priliku da bude domaćin logističkoj vežbi takvog formata. On je dodao da je Srbija je 2006. formalno postala učesnica programa Partnerstvo za mir, kao i da su ciljevi naše zemlje jasno navedeni i da će ućešće Srbije biti u skladu sa ekonomskim, finansijskim, ljudskim, materijalnim i ostalim mogućnostima.

Gašić je naglasio da je program Partnerstvo za mir bitan za realizaciju zadataka u multinacionalnim operacijama, jer predstavlja širok okvir za unapređenje međusobne saradnje i povećanja interoperabilnosti ne samo sa zemljama u regionu nego i sa oružanim snagama članicma NATO.

Tanjug/Sava Radovanović

U vežbi koja je počela 4. maja, a trajaće do 15. maja, učestvuju 122 pripadnika oružanih snaga Švedske, Finske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Moldavije, češke i SAD, dok su u svojstvu posmatrača predstavnici Jermenije.

Oni su uvežbavali koordinaciju prijema, prihvata i daljeg kretanje jedinice ranga brigade.

Težište vežbe, čija je tema „Logistička podrška multinacionalnih namenskih snaga u operaciji odgovora na krize“ je na pripremi i angažovanju namenske jedinice u operaciji odgovora na krize, pod mandatom Ujedinjenih nacija, sa naglaskom na razvoj multinacionalne logističke podrške.