Nadležni apeluju na putnike u prevozu da poštuju mere: Krenite ranije na posao

Tanjug/Jaroslav Pap

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd Predrag Kon izjavio je danas, povodom početka javnog prevoza u Beogradu, koji je najavljen za 8. maj, da se život vraća u normalu, ali da je važno da se svi putnici pridržavaju preporučenih mera. "Situacija se polako normalizuje, virus može da se kontroliše, može da se spreči umiranje". kaže. Nadležni u GSP Beograd rekli su da spremno dočekuju početak rada prevoza i apelovali na građane da imaju malo razumevanja na početku.

„Hoću da prenesem stanovništvu da virus može da se kontroliše, da može da se spreči umiranje, da možemo da pratimo stanje i da imamo kapacitete da pravovremeno otkrivamo bilo kakvu promenu. Situacija se polako normalizuje, i kada izađemo iz ove epidemije, barem iz prvog talasa, gledaćemo kako se virus ponaša i predlagaćemo aktivnosti vezane za situaciju“, rekao je Kon.

Stariji od 65 godina i oni sa hroničnim bolestima, i dalje ne treba da koriste javni prevoz, naglasio je Kon.

Početak vraćanja u život i početak rada gradksoh prevoza osmišljen je u četiri faze, rekao je epidemiolog, i apelovao da se poštuju mere kako bi se mogućnost širenja virusa u autobusima se svede na minimum.

Epidemiolog Slavica Maris rekla je da osnovne mere u javnom prevozu podrazumevaju masku i rukavice.

„Svaki putnik mora da nosi masku i rukavice, da se ulazi na prednja vrata, da mesta u autobusima budu jasno obeležena, koja su za sedenje, koje za stajanje…Vodili smo računa da obezbedi distanca od 1,5 metara i da broj putnika u autobusu bude ograničen. Klima neće biti dozvoljena, a provetravanje će isključivo biti prirodno, sa otvorenim prozorima ili vratima“, rekla je.

Vozači će, dodaje, biti odvojeni u kabini pleksiglasom, i oni će morati da nose masku i rukovice, i opciono i vizir.

N1

Takođe je pojačana mera dezinfekcije svih kontaktnih površina u prevozu.

Doktorka je pozvala građane da u ovoj prvoj fazi prevoza imaju više razumevanja, da malo ranije krenu na posao, jer je neophodno poštovanje svih donetih mera, kako bismo se, kaže, izborili sa ovim virusom.

Gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević kaže da Grad sve mere posmatra kao protokol.

„Mi smo sledili upute epidemiloške struke. U skladu s tim, sve mere koje smo doneli, i naloge koje smo dali prevoznicima, praktično ima za cilj da se obezbedi okruženje koje će biti maksimalno bezbedno sa aspekta zaštite zdravlja putnika. Bez maski i rukavica ljudi neće moći u prevoz“, rekao je.

Dodaje i da će vozač morati da zaustavi vozilo ukoliko putnik nema zaštitnu opremu i zamoli ga da napusti vozilo.

Biće obavešten i operativni kontrolni centar Sekretarijata za javni prevoz koji će pozvati komunalnu miliciju.

Predviđeno je da komunalna milicija bude raspoređena na određenim punktovima tako će brzo doći na lice mesta i intervenisati, dodao je Vasiljević.

Takođe, u autobusu će biti kontrolori koji će upućivati putnike da sednu ili stanu na određena mesta, kako bi se držala distanca.

Vasiljević je rekao da će od 8. maja biti angažovano 1.290 vozila za javni gradski prevoz, kao i da će po potrebi biti uključena rezervna vozila.