Brnabić: Srbija prilaže dva miliona evra za globalni odgovor na koronavirus

Vesti 04. maj. 202017:10
Podeli:
Izvor: Tanjug/Tara Radovanović

Srbija je ponosna što danas može da se odazove pozivu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen i priloži dva miliona evra direktne pomoći za globalni odgovor na koronavirus, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić na onlajn Međunarodnoj konferenciji povodom pandemije kovid-19.

Ne verujem da je u našim životima bilo veće potrebe da budemo zajedno, jer samo zajedno možemo uspeti, izjavila je premijerka Brnabić.

Pročitajte još:

Drago mi je da smo ujedinjeni u solidarnosti potiv virusa kovid-19. kao zajedničkog neprijatelja, istakla je Brnabić.

Prema njenim rečima, Srbija je ponosna što danas može da se odazove pozivu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen i priloži dva miliona evra direktne pomoći za globalni odgovor na koronavirus.

Od ova dva miliona, jedan je namenjen podršci razvoju vakcine protiv virusa kovid-19, a drugi Svetskoj zdravstvenoj organizaciji za jačanje zdravstvenih sistema, objasnila je Brnabić.

Srbiji je čast da učestvuje u naporima da se dođe do inovacija, ojača javno zdravlje i obezbedi bolja budućnost za sve, nagasila je Brnabić i poručila: „Ostanimo jaki“.

Konferencija „Globalni odgovor na koronavirus“ organizovana je pod pokroviteljstvom Evropske komisije.

Cilj Konferencije je prikupljanje sredstava za borbu protiv virusa kovid-19, a pre svega sredstava za testiranje i prevenciju.

Na poziv Evropske unije odazvale su se i Francuska, Nemačka, Španija, Norveška, Velika Britanija, Kanada, Japan, Saudijska Arabija i Italija.

Među učesnicima su i predsednica EK Ursula von der Lejen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, generalni sekretar UN Antonio Gutereš i generalni direktor SZO Tedros Gebrejejisus.

Takođe, planirano je da se obrate i francuski predsednik Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer Boris Džonson i mnogi drugi svetski lideri.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.