Suša: Vučić kaže da SNS nije odgovaran za bakljade, a na njih pozivao Đukanović

Vesti 04. maj 202008:11 > 09:20
N1

Novinarka Gordana Suša osudila je jučerašnji događaj u blizini stana lidera SzS Dragana Đilasa, i ocenila je da bi predsednik države Aleksandar Vučić morao da pozove na dogovor oko predstojećih izbora i opozicione stranke koje su najavile bojkot. Nju je zaprepastilo kada je predsednik Vučić rekao da bakljade na krovovima nemaju nikakve veze sa njegovom strankom, jer kako je rekla, "svi smo svedoci da je na to pozivao poslanik Đukanović".

POVEZANE VESTI

Govoreći o emotivnoj poruci Draga Đilasa na Tviteru, ona je navela da su takvi događaji predstavljaju varnice koje veoma lako mogu da izazovu požar.

„To je najgora i najogavnija banalizacija zla koja dolazi do izražaja i ono što me je zaprepastilo je kada je predsednik Vučić rekao da to nema nikakve veze sa njegovom strankom, a svi smo svedoci da je na to pozivao poslanik Đukanović. Meni nije jasno kako je moguće da se te stvari rade, i to je po onom sistemu, utuk na utuk, da ja pokažem svoju moć i tu varnice opasno sevaju, a mogu da izazovu požar“, upozorava Suša.

Ocenjuje da večeras neće doći do eskalacije situacije, jer je Vučić „zamolio svoje pretorijanske garde da to ne rade, pa ćemo videti da li će se držati svoje reči“.

„Ne bi bilo dobro da dođe do novih sukoba, nekih novih krvavih košulja, i bilo bi dobro da Vučić pozove na konsultacije oko izbora i lidere onih stranaka koji su se odlučili za bojkot. To bi bio minimum pristojnosti ako hoćemo da sačuvamo mir i red u zemlji“, navela je Suša.

Kako je navela,“mnogo puta smo se uverili da Vučić jedno misli, drugo govori, a treće radi“.

„Sada mu je šansa da pokaže. Ako on ne može da kontroliše sopstvenu partiju, kako onda može da kontroliše sopstvenu državu“ zapitala je ona.

Komentarišući poruku Dragana Đilasa da će on čekati ispred svoje zgrade večeras one koji sa razglasa puštaju uvredljive pesme i koji su mu uznemirili porodicu, ona ocenjuje da je to vid građanskog otpora i da nema ničeg strašnog „biti ispred svoje kuće, ukoliko se za dvadesetak sati ukida policijski čas“.

Ona je podsetila da je i za vreme pobune protiv režima Slobodana Miloševića bilo pokušaja sukoba, ali da treba učiniti sve kako bi se izbegla eskalacija nasilja.

„Najodgovorniji za ovo stanje su oni koji vladaju. Oni određuju javni diskurs, oni određuju teme, oni određuju sve a sve pod firmom ‘eto, pobedite nas na izborima’. To ne može tako. I ova opozicija, koja je spremna za bojkot, mora da se sastane sa Vučićem i moraju da se dogovore kako da smire strasti. Vlast ne bi trebalo da da deli, već da pokuša da stvori normalne uslove za život u Srbiji“, podvlači Suša.

Ona je podsetila da je ovakva zapaljiva atmosfera prethodila i ubistvu Slavka Ćuruvije, pa zbog toga ocenjuje da je veoma važno da se uspostavi dijalog između Vučića i dela opozicije koji najavljuje bojkot izbora.

Upoređujući večernje proteste opozicije i aktivista SNS-a ona kaže da je „lupanje u šerpe sasvim jedna stvar, a paljevino dobro znamo šta su u istoriji izazivale“.

Komentarišući predizbornu kampanju, ona napominje da je ona već sada prljava, kao i da se „golim okom vidi propaganda u ime Vučića“.

„Od bilborda do deljenja humanitarne pomoći. Pazite, mi živimo u zemlji u kojoj ne znamo uopšte koliko smo para dobili od donatora, mi živimo u zemlji u kojoj 15 godina nismo videli izveštaj kako se troši budžet. A onda predsednik deli sve kao da je iz njegovog ličnog ‘šteka'“, podseća Suša.

Ona je podsetila i na 40 godina od smrti bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

„Vidite, i toga nema u ovom bezumnom revizionizmu. Najviše ima onih najlošijih tekstova u štampi o Titu, i to onih koji se izmišljaju“, kazala je Suša.