SZS: Napadom na Đilasovu porodicu vlast ušla u najmračniju fazu

Vesti 03. maj. 202023:59 > 10:40
Podeli:
Izvor: N1

Savez za Srbiju saopštio je da zastrašivanje porodice jednog od vođa te koalicije Dragana Đilasa pokazuje da je vlast "raskrstila sa civilizovanom političkom kompeticijom i sa zdravim razumom", odnosno da je ušla u svoju najmračniju fazu. Na dešavanja su reagovali i PSG, Pokret ujedinjenih fantoma, Ujedinjena demokratska Srbija i sindikat Sloga.

U saopštenju SZS je podsetila da je već upozorila na moguće sukobe u društvu usled trenutnih političkih podela, i ponovila da će napadnute „braniti na ulicama i na svakom mestu“.

„Ne tražimo da policija istraži ovaj slučaj, niti sud da sudi počiniocima. Naručilac i inspirator svih napada na neistomišljenike u Srbiji je lično (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić. Njemu treba da se sudi. U zakonima ove zemlje postoje adekvatne kazne za ono što rade svih ovih dana. Ali sudove, kao i Skupštinu i Vladu je preuzeo Vučić“, navodi se u saopštenju.

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je prethodno na društvenim mrežama objavio da su pristalice vlasti deset minuta sa terase u njegovom susedstvu sa ozvučenja puštale skandiranje „Đilase lopove“, što je uznemirilo njegovu decu, koja su „plakala i tresla se od straha“.

PSS: Klasičan čin političkog terora

Pokret Slobodna Srbija (PSS) pozvao je sve opozicione političke faktore, udruženja za zaštitu ljudskih prava i institucije da se ujedine u javnoj osudi uznemiravanja porodice lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, ali i svakog drugog građanina Srbije.

Ocenivši uznemiravanje Đilasove porodice kao klasičan čin političkog terora, PSS je saopštio da je režim uporan u želji da zastraši narod Srbije, iako su građani još glasnijim protestima odgovorili na režimske „bakljade“ koje organizuju huligani i pristalice Srpske napredne stranke.

„Koristeći se tehnički proizvedenom bukom u vidu unapred snimljenog navijačkog skandiranja, režim Aleksandra Vučića je pokušavajući da zastraši građane i opozicione lidere demonstrirao nedopustivi čin zastrašivanja dece jednog opozicionog lidera“, ocenio je PSS.

Taj pokret u saopštenju je naveo da „s gađenjem“ osuđuje kukavičko delovanje režima Aleksandra Vučića usmereno protiv Đilasa, njegove porodice, i kako se u saopštenju dodaje, ostalih porodica i dece koja žive u blizini, a našle su se ne svojom krivicom na meti režima Aleksandra Vučića.

UDS: Ničija deca ne smeju biti žrtve političkih neslaganja

Ujedinjena demokratska Srbija (UDS) protestovala je zbog uznemiravanja dece lidera SSP Dragana Đilasa i apelovala na sve političke rivale da političku borbu vrate na teren „koji ne postavlja mete na decu i porodice“.

„Ne postoji nijedno opravdanje za huligane, koji očigledno znaju gde žive političari i njihove porodice, što su sinoć u Beogradu zastrašivali i maloletnu decu koja se politikom ne bave. Ničija deca ne smeju biti žrtve političkih neslaganja odraslih“, naveo je UDS.

UDS je pozvao sve učesnike u političkom životu da se uzdrže od nasilja i provokacija i da političke ideje iznose na miran i civilizovan način.

PUF pozvao Vučića da se izvini Đilasu

Pokret ujedinjenih fantoma (PUF) pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se izvini Draganu Đilasu za uznemiravanje njegove porodice, a tužilaštvo i sud da spreče „sramnu kampanju koju za vreme policijskog časa sprovode huligani“.

Taj pokret ocenio je da posle osam godina potpune vlasti svako Vučićevo prozivanje bivših funkcionera za navodni lopovluk, predstavlja priznanje sopstvene nesposobnosti da privede lopove pravdi, ili dokaz da su prozivke koje iznosi lažne.

„U ne tako davnoj prošlosti, u Srbiji su stradali ljudi koji su prethodno bili na meti Vučićeve kampanje dehumanizacije, od Slavka Ćuruvije do Zorana Đinđića. Zato policija, tužilaštvo i sudovi moraju da spreče divljanje huligana i moguću tragediju, umesto što danima nemo posmatraju crtanje mete na glavi jednog čoveka“, saopštio je PUF.

Po oceni PUF-a, izlaz iz situacije koju je stvorila vlast Aleksandra Vučića nije u čekanju incidenata već u konačnom buđenju i početku zakonitog rada pravosuđa.

„Sloga“: Zastrašivanje sa razglasa samo u diktaturama

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ optužio je vlast za napad na decu lidera SSP i pozvao nadležne u MUP-u da odmah uhapse počinioce i predaju ih nadležnom tužilaštvu na procesuiranje“.

Sindikati su u saopštenju naveli da su deca lidera SSP sinoć „punih 10 minuta bila izložena jakom ozvučenju sa koga je puštano ‘Đilase lopove’, na svega 30 metara od stana gde žive, što je za posledicu imalo da su se tresla od straha i plakala“.

„Neverovatna je ostrašćenost aktuelne vlasti i njihovih koalicionih partnera, jer sve više gube prisebnost kada ne mogu da razlikuju opravdani bunt gradjana koji lupaju u šerpe zbog svakodnevnih obećanja i laži koje im se serviraju o lepom životu“, stoji u saopštenju.

Sloga je pozvala ministra policije Nebojšu Stefanovića kao „predstavnika režima“ da „prestane sa davanjem logističke podrške njegovim ‘stranačkim falangama’ u vreme vanrednog stanja i policijskog časa“.

„Upozoravamo, ukoliko se nekom iz opozicije, ili njihovim porodicama bilo šta nemilo desi, odgovornost će biti isključivo u njihovim rukama, jer ovakve metode zastrašivanja muzikom sa razglasa zabeležene su samo u diktaturama i fašističkim vladavinama“, piše u saopštenju.