Pet minuta gromoglasne tišine, bez odziva televizija s nacionalnom frekvencijom

Vesti 03. maj 202017:56 > 17:56
N1

Svetski dan slobode medija Srbija je ove godine, prema evidenciji Reportera bez granica, dočekala na 93. mestu liste medijskih sloboda kojom je obuhvaćeno 180 zemalja. Prema rečima poznavalaca medijskih prilika, veliki broj redakcija u zemlji, naročito na lokalu, obeležava praznik slobodnog informisanja u nezavidnom ekonomskom položaju, a profesionalni novinari rade u neprijateljskom okruženju, pogotovo danas, u vreme vanrednog stanja.

Male i neredovne plate, pritisci sa raznih strana, napadi i targetiranje – problemi sa kojima se suočavaju medijski profesionalci u Srbiji tu se ne završavaju, a kako bi skrenuo pažnju na njih deo medija odlučio je da na svoj dan, ponovo u 5 do 12 „glasno zaćuti“.

Neki su program prekinuli proglasom medijskih udruženja. Drugi su svoje internet stranice zacrnili, dok su pojedini na svom portalu istakli poruku „Pet minuta gromoglasne tišine“.

Nezavisno udruženje novinara Srbije obeležilo je Dan slobode medija pitanjima za državne funkcionere.

Antonela Riha: „Pitala bih premijerku Anu Brnabić da li je mislila na Pink kada je govorila o tajkunskim medijima?“

Dušan Kokot: „Gospodine Miroviću, ko je popio dva šlepera vode koju ste pre mesec dana obećali Zrenjanincima?“

Slobodan Stupar: „Zašto ste, gospodine predsedniče, građanima oteli Radio televiziju Srbije?“

POVEZANE VESTI

 Iako do sada nije bilo sklono da blagovremeno reaguje na ugrožavanje novinara i profesionalnih standarda, Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je čestitku u kojoj navodi da uvek osuđuje sve napade na medijske radnike, uz poziv da se ponašaju odgovorno.

„U ovom teškom vremenu, kada nam koronavirus diktira tempo života, od ogromne je važnosti da svi mediji sa puno opreza i dodatnom odgovornošću nastave da izveštavaju ne samo o aktuelnoj situaciji, već i o svim ostalim pojavama u društvu“, navelo je ministarstvo.

Medijima u Srbiji obratio se i veliki broj ambasadora putem društvenih mreža.

„Odgovorni novinari koji naporno rade da bi postavljali teška pitanja, nalazili pouzdane izvore i izveštavali o stvarima koje su bitne običnim ljudima, pomažu svima nama. Zastanimo za trenutak da bismo im rekli hvala“, poručio je Entoni Godfri, ambasador SAD-a.

Tomas Šib, ambasador Nemačke rekao je: „Upravo ovih dana, kada se širom sveta borimo protiv pandemije, važno je da novinari imaju kritički odnos prema razlozima za uvođenje određenih mera, da istražuju njihovu pozadinu i da proverenim podacima raskrinkavaju lažne vesti i dezinformacije“.

Predsednik NUNS-a smatra da kada je reč o medijima vlast šalje dvostruke poruke – one koje govore o poštovanju prava usmerene su spolja, odnosno ka Evropskoj uniji, dok su poruke ka unutra opasne po novinare.

„Mi u ovom periodu od uvođenja vanrednog stanja, naša baza podataka o napadima i pritiscima na novinare beleži naglo porast pritisaka. Mi samo od početka vanrednog stanja imamo 27 zabeleženih pritisaka i napada na novinare što je skok od 200 odsto u odnosu na isti period prošle godine“, kaže Željko Bodrožić.

Kao primer pritisaka, predsednik UNS-a navodi slučaj hapšenja ekipe KTV Zrenjanin i novinarke portala Nova.rs Ane Lalić do kojih, kaže nije smelo da dođe. A osvrnuo se i na pokušaj centralizacije podataka o koronavirusu.

„Tada smo protestovali, i Vlada Srbije je vrlo brzo povukla taj zaključak, ali ostaje taj utisak da je neko pokušao da centralizuje informacije“, rekao je Vladimir Radomirović.

Pozivu novinarskih udruženja medijima da se suprotstave otvorenim i učestalim političkim i ekonomskim pritiscima i pretnjama, učešćem u akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“ nije se odazvala nijedna televizija sa nacionalnom frekvencijom, kao ni RTS – medijski javni servis.