Ana Lalić: Imam fizičko obezbeđenje i panik taster, nastaviću još odlučnije

Vesti 03. maj 202014:13 > 14:19
N1

Novinarka Ana Lalić izjavila je u Novom Sadu da je veoma srećna jer je dobila nagradu "Dojče velea" za slobodu govora.

Kazala je da se i ta nagrada i to što je oslobođena iz pritvora, desilo zahvaljujući solidarnosti kolega, ali je dodala da je njena bezbednost ugrožena i da joj je redakcija portala Nova.rs, za koju radi, dala fizičko obezbeđenje i „panik taster“.

„Nagrada je lepa potvrda da je čak i u Srbiji ipak nedozvoljeno hapsiti novinare i ućutkivati ih. Ono što se u Srbiji tamniči, u slobodnim zemljama se nagrađuje“, kazala je Ana Lalić u Fejsbuk emisiji Nezavisnog društva novinara Vojvodine „Mediji u vanrednom stanju“, povodom Svetskog dana slobode medija.

PROČITAJTE I:

Ona je podsetila da je 1. aprila uhapšena zbog teksta o lošoj opremljenosti u Kliničkom centru Vojvodine u vreme pandemije KOVID-19, a 1. maja joj je probijena guma na automobilu.

„Dobila sam fizičko obezbeđenje i ‘panik taster’. Užasno neprijatan osećaj, ali mi je to pokazatelj da radimo ispravnu stvar i da smo uznemirili vlast. Svoj posao ću da radim još odlučnije“, poručila je Ana Lalić.

Dodala je da je iz pritvora oslobođena „isključivo zahvaljujući solidarnosti kolega“. „Smatrajmo se pobednicima zbog toga“, poručila je Ana Lalić, koja je i članica Upravnog odbora NDNV-a.

Riha: Vratili su nam se prerušeni radikali i njihov odnos prema medijima

Novinarka Antonela Riha, kojoj je lider radikala Vojislav Šešelj pretio smrću u februaru 2000. godine, zbog čega su tadašnji nezavisni mediji mesecima bojkotovali izveštavanje o aktivnostima njegove Srpske radikalne stranke, ocenila je da današnja situacija podseća na to vreme, jer je na vlasti „Šešeljev skutonoša“ Aleksandar Vučić.

Ona je kazala da je skeptična da je stavljena tačka na probleme koje je imala Ana Lalić, i istakla da je izuzetno važno da novinari ostanu solidarni.

„Ponovo su nam se vratili prerušeni radikali i njihov odnos prema medijima je njihov kontinuitet. Metod ophođenja s javnošću je potpuno isti kada je Aleksandar Vučić u pitanju: uvek ista retorika, uvek isto nasilje, uvek mržnja prema medijima. Vučić zapravo mrzi medije“, ocenila je Antonela Riha.

Ona je podsetila da je Vučić bio ministar informisanja u vreme drakonskog Zakona o informisanju, i da je tadašnja represija režima prema nezavisnim medijima bila uvod u ubistvo Slavka Ćuruvije, 11. aprila 1999. godine.

„Nadam se da se neće ponoviti preki sudovi, ali oni koji su bili na vlasti tada, i sada su. Nedavno doneseni pa povučeni Zaključak Vlade Srbije je rukopis devedesetih“, rekla je Antonela Riha.

Po njenim rečima, sada ipak nisu devedesete godine 20. veka, jer „živimo u digitalnim vremenima i informacija ne može da se sakrije, ali imamo problem s lavinom lažnih informacija“.

Ocenila je da je za medijske slobode danas „mračno“ u Srbiji, ali da je uverena da će nezavisni mediji opstati.

Antonela Riha je poručila da treba jasno i glasno reći građanima da dnevni list “ ‘Informer’ nije medij već pamflet“, a da njegov glavni urednik Dragan J. Vučičević nije novinar.

„Mi kao novinari imamo pravo da to kažemo. Apelujem da pravimo razliku šta je medij, šta novinar, a šta nije“, kazala je Antonela Riha i ocenila da je Srbija „školski primer autokratije“.

Janjić: Među mladim novinarima ima mnogo hrabrih i talentovanih

Urednik novosadskog portala Fejk njuz tragač, Stefan Janjić, rekao je da među mladim novinarima ima mnogo hrabrih i talentovanih.

„Ni od koga od njih nisam čuo da bi voleo da bude novinar opskurnih tabloida. Časnije je da ako ne možeš da radiš profesionalno novinarski posao, da odustaneš od njega, nego da radiš za tabloide i za ogromnu količinu medijskog smeća“, kazao je Janjić.

Dodao je da ga brine to što je javnost „nekako oguglala“ na pritiske i na pretnje koje se novinarima.

„Ali, neka se svako od njih zapita kako to izgleda kada izađeš iz stana i moraš se pitati da li ćeš stići tamo gde si krenuo, da li možeš slobodno da se krećeš, da li smeš da pokreneš sopstveni automobil…“, naveo je Janjić.

Voditelj Fejsbuk emisije, član Upravnog odbora NDNV Darko Šper, rekao je da je američki USAID danas posebno istakao uspehe i rezultate NDNV u svakodnevnom radu i u brojnim inovacijama koje je to novinarsko udruženje uvelo proteklih meseci.

NDNV je serijal Fejsbuk emisija pokrenuo 2. aprila, dan nakon hapšenja Ane Lalić.