U KBC "Dragiša Mišović" boravi 41 dete i 18 njihovih pratilaca

Vesti 03. maj 202010:17 > 10:22
N1

Od početka epidemije COVID-19 u KBC "Dragiša Mišović" hospitalizovano je 127 dece, od kojih je najmlađa bila beba od 15 dana. Danas u toj bolnici boravi 41 dete zaraženo koronavirusom i 18 pratioca, izjavila je za N1 Olivera Ostojić, upravnica Bolnice za dečije i plućne bolesti u KBC "Dragiša Mišović".

„Zdravstveno stanje te dece je dobro, još ih deli par dana do kontrolnog testiranja za koje očekujemo da će biti negativno, i da mogu da idu kući“, kazala je Ostojić.

Ona je naglasila da, prema dvomesečnom iskustvu koje imaju sa koronavirusom, deca zaista imaju blagu kliničku sliku COVID-19.

„S laganom temperaturom, slabim kašljem, u najlakšem obliku. Imali smo par dece sa hroničnim bolestima koje su samim tim imale ozbiljniju sliku COVID-19. Kada kažem par dece, mislim zaista na par, dvoje dece je bilo s takvom kliničkom slikom“.

Kaže i da ne bi upoređivala kliničku sliku odraslih i dece.

„Imali smo samo to dvoje dece koja su bila u težem stanju. I to je mali procenat za poređenje. To dvoje dece bilo je na kiseoniku, nisu bila na respiratoru, otišla su kućama posle 15-tak dana“, rekla je Ostojić.

Sagovornica N1 rekla je i da su klinički centri u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, odlukom Ministarstva zdravlja, formirali dnevne centre i počeli su da primaju pedijatrijske pacijente.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.