Obeležava se Svetski dan slobode medija

Vesti 03. maj. 202009:10 > 10:38
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Danas se obeležava Svetski dan slobode medija. Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost", kao i Sindikat novinara Srbije pozvali su sve novinare i medije da u 11.55 isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže akciji "Pet minuta gromoglasne tišine".

U saopštenju Sindikata novinara Srbije se ukazuje da je vanredno stanje izazvano epidemijom koronavirusa dodatno pokazalo da medijski radnici u Srbiji imaju male i neredovne zarade, da rade bez ili sa lako raskidivim ugovorima, da im je zabranjeno sindikalo organizovanje.

Dodaje se i da medijski radnici trpe pritiske vlasti i vlasnika medija da se izveštava u njhovom, a ne u javnom interesu, kao i da se novinari hapse i da im se preti.

Ministarstvo kulture i informisanja čestitalo je Svetski dan slobode medija svim novinarima i medijskim radnicima u Srbiji i pozvalo ih da više pažnje usmere na verodostojnost informacija i da se ponašaju profesionalno i odgovorno.

NDNV: Napadi na novinare – ugrožavanje prava građana

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) povodom Dana slobode medija podseća javnost da su pretnje i napadi na medijske radnike i medije zapravo ugrožavanje pravo građana da budu objektivno i pravovremeno informisani, što je preduslov za ostvarivanje svih ostalih građanskih prava.

„Hapšenje novinara, napadi na njih, kampanje mržnje kako u onlajn sferi, tako i svakodnevnom životu često i u samim institucijama države, kao i uništavanje autonomije redakcija – samo produbljuju krizu kroz koju novinarska profesija prolazi pojavom velikog broja dezinformacija i mera u suzbijanju pandemije koje se u Srbiji koriste za dodatno sužavanje slobode novinara“, navodi NDNV u saopštenju.

Posebno u ovim momentima profesionalno novinarstvo i novinari koji poštuju Kodeks novinara Srbije su neophodni građanima i građankama, kažu.

NDNV je pozvao kolege i koleginice da se „čvrsto drže novinarskog kodeksa i da uprkos pritiscima vlasti i finansijskih izvora istraju u odbrani slobode govora i prava građana da budu kvalitetno informisani“. 

Nova stranka: Svi da rade na podizanju svesti o značaju medija

Nova stranka saopštila je povodom obeležavanja Svetskog dana slobode medije da svi gradjani treba zajedničkim snagama da rade na podizanju svesti o značaju slobode informisanja.

Kako su naveli u saopštenju, dužnost vlade svake države je da poštuje i podržava pravo na slobodu izražavanja, zagarantovano članom 19. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

„Istina je ono što (predsedniku Srbije Aleksandru) Vučiću i njegovim satrapima najviše smeta, ono što ih najviše boli. Istina je da im je podrška u narodu sve manja i da se bliži dan kada će na mračan period njihove vlasti biti stavljena tačka“, ocenili su oni.

Dodali su da se vlast „igra“ mesec i po dana životima, strpljenjem, pravima i inteligencijom svih gradjana Srbije, koje, kako su naveli, „bez ikakvih rezultata, drže kao zatočenike policijskog časa“.

PSG: Pretnje smrću novinarima nerasvetljeni

Pokret slobodnih građana (PSG) čestitao je danas Svetski dan slobode medija svim medijskim radnicima, a odnos vlasti prema medijima nazvao „glupošću i greškom“.

U saopštenju PSG je skrenuo pažnju da, bez obzira na obećanja, država nije uradila apsolutno ništa da rasvetli pretnje smrću novinarima koja su se dešavala proteklih godina, kao i da se mediji i novinari, sem usmenih pretnji, svakodnevno susreću sa pretnjama na društvenim mrežama.

„Stanje medijskih sloboda najbolje ocrtava stanje jednog društva, sudeći po odnosu države prema slobodnoj reči i objektivnom medijskom izveštavanju, te dolazimo do zaključka da je društvo ozbiljno ranjeno“, ocenio je PSG.

Pokret je ukazao da je poseban izazov koji stoji pred novinarskom profesijom da se odvoje profesionalci od propagandista i da se na taj način sačuva čast novinarskog posla.