Nastavljeno "šerpovanje", baklji manje nego prethodnih večeri

Vesti 02. maj 202021:13 > 21:23
Podeli:
Izvor: Printscreen

Građani Srbije su se i u subotu uveče u više gradova tokom policijskog časa, s balkona i prozora pridružili akciji "Digni glas: Bukom protiv diktature" kako bi iskazali nezadovoljstvo merama preduzetim protiv epidemije koronavirusa i političkim odlukama vlasti. S druge strane, pristalice vlasti su baklje palile u mnogo manjoj meri, u nekim gradovima nisu uopšte, mada se u Beogradu i Novom Sadu čulo skandiranje protiv lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

Sedme večeri uzastopno, u 20.05 časova, posle redovnog aplauza podrške zaposlenima u zdravstvu u tačno 20 časova, građani su udaranjem u šerpe, duvanjem u pištaljke i puštanjem glasne muzike iskazali nezadovoljstvo potezima vlasti.

Na društvenim mrežama građani dele snimke na kojima se čuje buka na Zvezdari, Vračaru, Banjici, Bežanijskoj kosi, Žarkovu, Novom Beogradu i u drugim naseljima Beograda, ali i u ostalim gradovima Srbije.

I u subotu uveče je, kao i prethodne tri večeri, na pojedinim mestima u Beogradu organizovana i akcija podrške vlasti u 20:30, uglavnom paljenjem baklji i muzikom s krovova zgrada.

Građani Niša su bukom pokazali nezadovoljstvo vlašću, čule su se petarde, pištaljke, vuvuzele, a bilo je i vatrometa u pojedinim delovima grada.

Međutim, izgleda da je odgovor pristalica vlasti izostao, a urednica „Južnih vesti“ na Tvitru je napisala: „Izgleda da večeras nije bilo podele paketa u Nišu. Nisam ništa čula“, aludirajući na objašnjanje niškog SNS zašto su njihovi članovi prethodnih večeri bili na ulicama tokom zabrane kretanja.

I u Novom Sadu je u 20 časova bio aplauz za lekare, u 20.05 lupanje u šerpe, duvanje u pištaljke i puštanje muzike s balkona, u trajanju od desetak minuta, glasnije nego prethodnih večeri.

U 20.30 čulo se „Hej, hej, Đilase, vrati pare, lopove!“, s razglasa iz pojedinih delova grada, ali ovoga puta, bez baklji i vatrometa, za razliku od prethodnih večeri.

Građani Kragujevca su podržali akciju „Ne davimo Beograd“ i Građanskog fronta i pravili su „buku protiv diktature“.

Kragujevčani su buku pravili i petardama, duvanjem u pištaljke i trube, raznim sirenama i puštanjem glasne muzike iz svojih stanova. Ni večeras, kao ni prethodnih večeri, u Kragujevcu nije bilo kontraakcije u vidu bakljade.