YIHR traži da se 2. maj u Hrvatskoj proglasi Danom sećanja na sve civilne žrtve

Vesti 02. maj 202011:24 > 11:29
N1

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) Hrvatska i Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija su povodom 25. godišnjice vojno-policijske operacije "Bljesak", stradanja civila u Slavoniji i u Zagrebu, zatražile da se u Hrvatskoj 2. maj proglasi Danom sećanja na sve civilne žrtve rata i da se omogući njegovo obeležavanje na za to prilagođenom mestu.

U saopštenju ovih organizacija navodi se da žrtvama treba isplatiti materijalne reparacije, da zahtevaju veći broj optužnica za ratne zločine, imajući u vidu da su mnogi od njih ostali nekažnjeni, kao i da treba doneti zakone o civilnim žrtvama rata koji bi omogućili i olakšali ostvarivanje njihovih prava.

YIHR navodi da je 1. maja 1999, prvog dana operacije „Bljesak“ koju je sprovodila Hrvatska vojska, u selu Medari, blizu Nove Gradiške, ubijana 22 civila, među kojima je bilo jedanaest žena i dve devojčice od sedam i osam, kao i dečak od 11 godina.

POVEZANE VESTI

Nakon ‘Bljeska’ mučeni su i pripadnici Vojske Republike Srpske Krajine, posle predaje oružja predstavnicima UN-ovih mirovnih snaga, navodi se u saopštenju.

„Zbog toga je YIHR u Hrvatskoj 2012. godine podnela krivičnu prijavu protiv počinilaca ovog ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima. Prema podacima ‘Veritasa’, 1. i 2. maja 1995. godine hrvatske snage ubile su 283 srpska civila, ali do danas nijedan od zločina nije procesuiran“, dodaje se u saopštenju.

Snage Republike Srpske Krajine uzvratile su granatiranjem Zagreba i okolnih gradova, pri čemu je tokom dva dana u Zagrebu poginulo sedam civila, a njih 214 je ranjeno u napadima na glavni zagrebački trg i područje šireg centra grada, navedeno je u saopštenju.

YIHR ocenjuje da se govori državnih zvaničnika Srbije i Hrvatske koji se tiču pomenutih događaja često fokusirani isključivo na vojne akcije, a da se posedice s kojima su se tada nosili gradjani, civili, i s kojima se i danas suočavaju, u celosti izostavljaju.

„Iako pozdravljamo odluku predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da zbog prisustva osobe u majici sa ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’ napusti obeležavanje akcije ‘Bljesak’, protestujemo jer ni on ni premijer Andreja Plenković ni ovog puta nisu iskazali poštovanja za civilne žrtve, što predstavlja kontinuitet u poricanju zločina Hrvatske vojske“, navode u YIHR.