Nova.rs: Država će biti odgovorna ako se nešto dogodi bilo kom članu redakcije

Vesti 01. maj 202015:19 > 15:25
Podeli:
Izvor: Promo

Uredništvo portala Nova.rs saopštilo je da će državu i najviše funkcionere Srbije smatrati odgovornim "ukoliko se nešto dogodi bilo kom članu redakcije".

POVEZANE VESTI

Novinarki tog medija u Novom Sadu, Ani Lalić danas je probušena guma na automobilu.

U saopštenju koje su potpisali glavni urednik tog medija Veselin Simonović i izvršni urednik Ratko Femić ocenjeno je da to pokazuje kakvo je stanje slobode medija u Srbiji.

„To zna i Evropska komisija i ovi primeri će se, nažalost, sigurno naći u sledećem izveštaju (EU) o napretku Srbije u evropskim integracijama“, smatraju oni.

„Gospodo, ne možemo svi da budemo režimski novinari. Neko mora da se bavi i istinom. Svesni smo cene koju plaćamo zbog toga, ali smo spremni da je podnesemo da bismo pošteno mogli da radimo svoj posao“, pišu Simonović i Femić.

Naveli su da je Lalić probušena guma na automobilu dan pošto je poslala pitanja pokrajinskom sekretaru za zdravstvo Zoranu Gojkoviću o, kako navode, nagodbi koju je svojevremeno napravio sa Tužilaštvom zbog falsifikovanja lekarskog uverenja.

„S obzirom na to da se situacija šablonski ponavlja, ova dva događaja moramo povezati. Ana je već jednom dobila opomenu“, piše u saopštenju.

Ana Lalić privedena je 1. aprila u PU Novi Sad i odredjeno joj je zadržavanje od 48 sati zbog navodnog dizanja panike i uzbunjivanja javnosti, nakon što je protiv nje Klinički centar Vojvodine podneo prijavu zbog teksta o uslovima rada medicinskog osoblja u toj ustanovi.

Krajem aprila Osnovno javno tužilaštvu u Novom Sadu je odbacilo tu krivičnu prijavu.

„Režimski mediji su optuživali našu koleginicu za izazivanje panike, iako je samo ukazala na problem u ključnoj zdravstvenoj instituciji u Vojvodini. Predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) se sledećeg dana na konferenciji za novinare pravio da ništa ne zna o hapšenju novinara usred vanrednog stanja. Ko zna koliko bi bila u pritvoru da na takav diktatorski potez vlasti nisu reagovale međunarodne organizacije“, piše u saopštenju Nove.rs.

Simonović i Femić navode da cela redakcija tog portala danima posle toga dobijala pretnje, „sasvim očekivano s obzirom na to da je država na Anu Lalić nahuškala svoje kerove“.