Vlada formirala radnu grupu zaduženu za Fond solidarnosti EU

Vesti 01. maj 202010:59 > 11:01
Podeli:
Izvor: N1

Vlada Srbije je na predlog ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović formirala Posebnu radnu grupu za pripremu aplikacije za Fond solidarnosti Evropske unije (EU) za podršku javnim rashodima nastalim reagovanjem u krizi koronavirusa, saopštila je vlada.

Zadatak te grupe biće da u skladu sa rokovima, obrascima i pravilima EU sačini sveobuhvatnu aplikaciju koja će omogućiti pokrivanje dela sredstava koje je Srbija izdvojila u prethodnim mesecima kao odgovor na vanrednu situaciju izazvanu epidemijom koronavirusa.

Nakon izbijanja zdravstvene krize, Evropska komisija je donela odluku da podrži države članice tako što će proširiti obuhvat Fonda solidarnosti na krize javnog zdravlja, pored njegove prethodne namene za podršku oporavku nakon prirodnih katastrofa.

POVEZANE VESTI

Druga bitna izmena odnosila se na solidarnost sa zemljama kandidatima za članstvo kojima je omogućeno korišćenje ovih sredstava inicijalno namenjenih samo državama članicama.

Ministarka Joksimović je posle odluka EU najavila apliciranje Srbije za sredstva ovog fonda sa ciljem rasterećenja državnog budžeta, kao i hitno mobilisanje institucija u cilju sačinjavanja aplikacije, navodi se u saopštenju.

Formiranje radne grupe omogućiće sastavljanje preciznog spiska svih troškova Srbije nastalih u cilju sprečavanja širenja krize, kao i ostale elemente aplikacije.

Nakon prijema svih aplikacija, odluku o visini podrške za svaku državu donose Evropski parlament i Savet na preporuku Evropske komisije.

Srbija je već koristila sredstva Fonda solidarnosti EU tokom 2014. godine za svrhe saniranja štete nastale usled poplava, i tada je obezbedjeno 60,2 miliona evra.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.