Stigao prvi deo pomoći EU Kosovu za borbu protiv koronavirusa

Vesti 30. apr 202021:59 > 22:16
Shutterstock

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova saopštila je da je EU dostavila prvi deo pomoći Kosovu za borbu protiv virusa kovid-19.

Pomoć je uručena kosovskom ministru zdravlja ispred Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini, prenosi Kosovo onlajn.

Pomoć se sastoji od 1,4 miliona različitih zaštitnih rukavica, 4.000 štitova za lice, 3.000 zaštitnih naočara, 4.000 litara dezinfekcionih sredstava, 10.000 kompleta čaršava za jednokratnu upotrebu i 50 kutija za prevoz laboratorijskih uzoraka.

„Možemo da pružimo konkretnu podršku Evropske unije ljudima kojima je potrebna i zdravstvenim radnicima, onima koji su na prvoj liniji ove pandemije – bore se da spasu živote ljudi“, rekla je Apostolova.

Prema njenim rečima, uprkos situaciji u zemljama članicama, EU je spremna da pomaže Kosovu a današnja isporuka je tek početak.

„Dodatne medicinske zalihe i medicinska oprema, u okviru naše pomoći od pet miliona evra, biće isporučene u narednih nekoliko nedelja“, rekla je Apostolova.

Dodatna isporuka obuhvatiće respiratore, infuzione pumpe, vozila hitne pomoći, pulsne oksimetre, bolničke krevete, defibrilatore, elektro-kardiografe, maske, testove, saopšteno je na Fejsbuk strani Kancelarije EU na Kosovu.

Pored pomoći zdravstvenom sektoru, EU priprema i oko 63 miliona evra kao srednjoročnu meru, socijalno-ekonomsku pomoć kao i oko 100 miliona evra za makro-ekonomsku pomoć Kosovu, prenosi Kosovo onlajn.