Nastavlja se "Buka protiv diktature", neki iz vlasti najavljuju kontra akciju

Vesti 29. apr 202018:14 > 19:32
Printscreen

Građani širom Srbije i u utorak uveče su, treći dan zaredom, posle aplauza medicinskim radnicima, zviždanjem i vikom podržali akciju "Digni glas: Bukom protiv diktature". Akcija je počela u 20.05 časova, a prema snimcima sa društvenih mreža građani su buku pravili zviždanjem, lupanjem u šerpe i puštanjem glasne muzike. Na taj način protestovalo se u Nišu, Novom Sadu i drugim gradovima.

Pet minuta nakon aplauza upućenog medicinskom osoblju, kao podrška i zahvalnost za brigu o pacijentima obolelim od COVID-19, građani širom Srbije u ruke uzimaju šerpe, prave buku i na taj način žele da pokažu nezadovoljstvo politikom onih koji vode državu. Sa ulica, protest se preselio na terase.

Govoreći o akciji „Digni glas: Bukom protiv diktature“, novinar Đorđe Vlajić ocenio je da je bitno da se pojavila neka socijalna energija i oslobađanje od straha.

POVEZANE VESTI

„Ja to više doživljavam kao nastavak onog građanskog protesta i izraz građanskog nezadovoljstva. Ljudi na taj način pokazuju da nisu zadovoljni onim kako žive. Ova situacija sa koronom samo je zaoštrila neka druga pitanja i pokazala koliko je ova vlast spremna da ide daleko u samoočuvanje i toj potpunoj kontroli države“, kaže Vlajić.

Lupanje u šerpe profesor FPN Đorđe Pavićević vidi kao oblik političke nemoći da iskažete svoj stav.

„Lupanje u šerpe 90-ih je nešto sasvim drugo, to je bilo dopunsko u odnosu na ono što se dešavalo na ulicama tih dana. Sada je to jedan dobar način da se prenese poruka ali ne sme se iscrpljivati na tome“, dodaje.

Polemika o akciji „Bukom protiv diktature“ vodi se i između predstavnika vlasti i opozicije.

„Ova strahovlada i tiranija poslednjih 8 godina pokazala je još jasnije lice i sada se treba boriti i čini se mi se mnogo jače nego ranije“, kazao je opozicionar Borko Stefanović.

„Ako je smisao čitave vaše politike da lupate u šerpe u 20.05, lupajte koliko hoćete. Ali ja ću zato večeras, jer ne želim da mi se vrate kriminalci, razbojnici i mafija koja je upropastila ovu državu, i koja da je sad na vlasti ne znam da li bi imali 80 respiratora ukupno. Ja ću zato večeras od 20.30, sa moje terase, hvala Bogu velika mi je, da pustim nešto da im se suprotstavim i pozivam građane“, izjavio je poslanik SNS Vladimir Đukanović.

Bukom protiv diktature, odnosno „svim dostupnim sredstvima protiv diktature“, kako su još nazvali akciju u inicijativi Ne davimo Beograd, preko društvenih mreža organizovali su upravo ta inicijativa i Građanski front. Širom Srbije „nova buka“ nastavlja se od 20 časova i pet minuta.