EU najavila pomoć za Zapadni Balkan i posle krize koronavirusa

Vesti 29. apr 202014:36 > 14:40
REUTERS/Francois Lenoir

Kolegijum komesara Evropske komisije poručio je u Briselu da će "Zapadni Balkan zahtevati stalnu podršku EU da bi se izborio s krizom COVID-a 19 i pošto neposredne mere za suzbijanje pandemije budu ublažene".

POVEZANE VESTI

To je, posle rasprave Kolegijuma EK o odnosima s regionom i pripremama za video konferenciju EU-Zapadni Balkan 6. maja, saopštila potpredsednica EK Vera Jurova.

Na pitanje novinara da li će na video samitu 6. maja biti odlučeno i o datumu početka pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom o članstvu u EU, potpredsednica EK je odgovorila da ona to ne zna i da je to pitanje za komesara za proširivanje Olivera Varheija.

Jurova, takođe komesarka za vrednosti i transparentnost, je stavila do znanja da će „taj dugoročni oporavak Zapadnog Balkana biti usmeren na energetsko i transportno povezivanje, kao i izazove s kojima će se sučeliti mladi, uz podsticanje prelaska na digitalnu i „zelenu’ ekonomiju“.

Kolegijum komesara EK je, po njenim rečima, podvukao nužnost delotvornijeg povezivanja privreda Zapadnog Balkana unutar regiona i sa Evropskom unijom. Kolegijum je predočio, dodala je Vera Jurova, da će oporavak od sadašnje krize biti delotvoran samo ako zemlje regiona ostvare opipljive rezultate u reformama, uz „snažno usredsređenje na vladavinu zakona, delovanje demokratskih ustanova i državne uprave“.

Evropska komisija je snažno predana podršci regionu da sprovede ove reforme, a dodatne mere će EK saopštiti kasnije ove godine, zaključila je komesarka Jurova.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.