Poslanici na početku sednice o Sablji i poslaničkim klubovima

Vesti 29. apr. 202013:43 > 13:47
Podeli:
Izvor: Tanjug/Tara Radovanović

Na početku sednice Skupštine Srbije o potvrđivanju vanrednog stanja zbog koronavirusa vodila se polemika o vanrednom stanju iz 2003. godine, ali i o izmenama u sastavu poslaničkih klubova.

Lider Nove stranke Zoran Živković i šef skupštinskih naprednjaka Aleksandar Martinović polemisali su o vanrednom stanju koje je uvedeno 2003. posle ubistva premijera Zorana Đinđića.

Martinović je rekao da je tadašnja vlast proglasila da ne valja takozvani Zemunski klan, ali im je kako kaže „valjao Surčinski klan sa kojim su sarađivali“.

POVEZANE VESTI

Živković mu je odgovorio da nije lepo da „proziva neke svoje ministre koji su se družili sa Zemunskim klanom“ i dodao da on „i ne zna gde je Šilerova ulica“.

Živković je nekoliko puta ponovio je da je ponosan na akciju Sablja i da su se tada svi kriminalci plašili. 

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta rekla je da je „ovo vanredno stanje vrh demokratije u odnosu na 2003. godinu, kada su se, kako se seća, sednice skupštine bile bez kamera, a skupštinu čuvali specijalci u crnim uniformama“. 

U raspravu se uključio i Marko Đurišić i rekao da neće da odgovara na neke jučerašnje lične primedbe i vratio se na temu da ministar untrašnjih poslova nije imao pravo da uredbom ograniči kretanje, što je učinio od 18. marta do 9. aprila, a onda je vlada tu uredbu ukinula i donela svoju što je jedino ispravno. 

Martinović mu je replicirao da jučerašnje primedbe nisu bile lične, već je ponovio da je juče predsednica skupštine mogla Đurišiću da uskrati da govori 20 minuta, jer u trenutku govora on nije imao poslanički klub. 

„Klub su napustili poslanici Goran Bogdanović i Zdravko Stanković iz SDS, a Đurišić je novi klub formirao tek juče u 17.20. Zove se Vojvođanski front Srbija 21, Đurišić je predsednik a zamenik mu je Nenad Čanak“, rekao je Martinović. 

Đurišić je odgovorio da je to politikanstvo i da građane ne zanima ko je u kom klubu, kao i da veruje da bi mu predsedavajuća uskratila reč da na to nije imao pravo.