Beta: Zaposlenima u KC Kragujevac tri puta vađena krv bez obrazloženja

Vesti 29. apr 202013:25 > 13:28
Podeli:
Izvor: N1

Od početka epidemije novog koronavirusa svim zdravstvenim radnicima u kragujevačkom Kliničkom centru tri puta je vađena krv, bez ikakve najave i obrazloženja nadležnih u toj ustanovi o kakvim se testovima tačno radi, rekla je Beti zdravstvena radnica koja je želela da ostane anonimna.

Ona je rekla da govori u ime zaposlenih u Kliničkom centru koji žele da se skine „veo tajne“ o svrsi takvog testiranja, o čemu izostaju informacije i od direktora, za kojeg je rekla da je „nedodirljiv“.

Zaposleni su, kako kaže, sami istraživali na internetu i saznavali da se najverovatnije radi o „eliza“ testovima.

Prema njenim rečima, zaposlenima je prvi put vađena krv iz prsta, a dva naredna puta iz vene. Dodaje da se osoba koja je vadila krv ponašala kao da je redovno stanje i nije nosila kompletnu zaštitnu opremu. Poslednji put im je, kaže izvor, vađena krv iz vene i pokazalo se da je petoro zdravstvenih radnika pozitivno na kovid 19.

Prema rečima sagovornice Bete, među pozitivnima su i oni zaposleni koji ne rade sa kovid pacijentima. Od petoro zaposlenih su zatim uzeti brisevi čiji se rezultati očekuju, što je medijima potvrđeno danas i u Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu. Uzorci su poslati u laboratoriju „Vatreno oko“ i rezultati se očekuju u toku dana.

Neimenovani Betin izvor iz Kliničkog centra navodi da je tokom prethodnih analiza krvi bilo i više od 30 pozitivnih radnika, ali da su zatim njihovi brisevi pokazali negativne rezultate.

Ona kaže da se postavlja pitanje zbog čega se uopšte i radi test krvi, jer očigledno nije pouzdan u potvrđivanju prisustva virusa kovid 19. dodaje da su zbog toga zaposleni, koji i inače sada rade pod rizikom od prenošenja koronavirusa, izloženi dodatnom stresu.

Prema rečima zaposlene koja se Beti javila telefonom, na odeljenjima nemaju dovoljno zaštitnih rukavica i navela da ona radi celu smenu sa istim parom rukavica.  

Kaže da, na primer, na odeljenje gde radi više od 20 ljudi stiže kutija sa 50 pari rukavica. Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu Predrag Sazdanović danas nije odgovarao na pozive Betinog dopisnika iz Kragujevca.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.