Haradinaj i Mustafa postigli koalicioni dogovor za formiranje vlade Kosova

Vesti 29. apr 202013:12 > 13:15
Podeli:
Izvor: N1

Demokratski savez Kosova (DSK) i Alijansa za budućnost Kosova (ABK) postigle su koalicioni sporazum za formiranje nove vlade Kosova, potvrdio je medijima predsednik ABK, Ramuš Haradinaj.

Haradinaj je rekao da se ABK saglasio sa liderom DSK Isom Mustafom o formiranju nove vlade Kosova na čelu sa Avdulahom Hotijem.

Prema tom sporazumu ABK dobija mesto prvog zamenika premijera i četiri ministarstva. Kandidat za prvog zamenika premijera je Besnik Tahiri koji je i generalni sekretar stranke.

Kandidat za ministra spoljnih poslova je Meljiza Haradinaj Stubla, kandidat za ministra privrede je Bljerim Kuči, za ministra obrazovanja Ram Ljikaj i za ministra pravde Seljim Seljimi.

Haradinaj je najavio da će se nova vlada formirati vrlo brzo, ali je odbio da kaže kada se to može očekivati s obrazloženjem da je na mandataru Hotiju da to kaže.

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji rekao je da ta stranka neće glasati za Vladu koju formiraju Demokratski savez Kosova i druge stranke, a koju je nazvao vladom prevaranata i zatražio održavanje vanrednih izbora nakon pandemije.

„Ni jedan poslanik DPK neće glasati vladu prevaranata. DSK i Samoopredeljenje su odgovorni za situaciju koja je stvorena i oni treba da nađu rešenje. Mi zahtevamo da zemlja ide na demokratske izbore nakon pandemije“, rekao je Veselji tokom posete opštini General Janković.

Na sastanku kod predsednika Kosova 22. aprila Veselji je bio protiv održavanja izbora i za formiranje nove vlade, ali je i tada za sadašnje stanje optužio PS i DSK.