Prvi čovek Stručno-operativnog tima u Valjevu podneo ostavku iz moralnih razloga

Vesti 29. apr 202012:42 > 12:51
Podeli:
Izvor: N1

Doktor Zoran Živković, koji je na čelo Stručno-operativnog tima Grada Valjeva postavljen pre desetak dana, podneo je danas ostavku na to mesto, kako je napisao, iz ličnih i moralnih razloga.

Od osnivanja Stručno-operativnog tima ( SOT-a) u Valjevu, 15. marta na čelu tima su promenjena tri doktora, neki su smenjeni, a neki su sami dali ostavke. Pored doktora Živkovića, predsednice SOT-a bile su i dr Marija Gavrilović, direktorka Zavoda za javno zdravlje i dr Branka Antić, direktorka Doma zdravlja u Valjevu.  

POVEZANE VESTI

„‘Verum, ipsum, faktum’ je premisa na kojoj sam insistirao od samog početka mog predsedničkog mandata na čelu SOT- a, jer sam prvenstveno lekar i moj zadatak je da čuvam ljudske živote“, napisao je dr Živković u današnjem saopštenju za javnost.

„Moj cilj izjavoma za novinare da je opština Ljig potencijalno žarište koronavirusa je bio isključivo da upozorim i apelujem na građane Ljiga da u ovim trenucima imaju još odgovorniji odnos prema sebi i svojim najbližima. Reč ‘potencijalno žarište’ znači oprez, a ‘žarište’ je nešto drugo“, naveo je dr Zoran Živanović u svom saopštenju.

Govoreći o razlozima svoje ostavke, on kaže da tvrdnja gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića izneta u medijima prema kojoj su „tamo neki lupetali o Ljigu kao potencijalnom žarištu“, „predstavlja vrhunac degradacije struke i stvaranja ambijenta u kom dalja saradnja postaje bezpredmetna“.

Ocena dr Živkovića da je opština Ljig potencijalno žarište, koju je on prošle nedelje izrekao na jednoj od onlajn konferencija za novinare, odnosi se na slučaj radnika Hitne pomoći u Ljigu, koji je pozitivan na koronavirus, njegove brojne kontakte i dinamiku uzorkovanja tih kontakata.

Dr Živković je javno potvrdio da je nakon te izjave imao telefonski poziv iz Kriznog štaba u Ljigu u kome mu je, između ostalog, zaprećeno da će biti krivično gonjen. 

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.