Ministarstvo: Na gradilištu gde je poginuo radnik nisu poštovani propisi

Vesti 29. apr. 202012:42 > 12:48
Podeli:
Izvor: N1

Inspekcija rada je utvradila da na gradilištu u Zrenjaninu gde je poginuo radnik L.I. poslodavac nije postavio podgradu čime je prekršio odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i Pravilnika o zaštiti na radu pri izvođenju građevinskih radova, i odmah mu je zabranjen rad, saopštilo je Ministarstvo za rad.

Reagujući na infomaciju u medijima da je Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole rada Inspektorata za rad povodom tog slučaja, ministarstvo je navelo da je Inspekcija rada istog dana kada se desila povreda i pre ikakvog zahteva Zaštitnika građana, što je i njena radna obaveza, izašla na lice mesta i izvršila inspekcijski nadzor.

POVEZANE VESTI

Inspekcijski nadzor je u toku, a nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica, inspektor rada će preduzeti mere iz domena nadležnosti inspekcije rada, istaklo je ministarstvo.

„Napominjemo da Inspektorat za rad nije dobio zahtev Zaštitnika građana za pružanje informacija o izvršenom inspekcijskom nadzoru, utvrđenim činjenicama i preduzetim merama, kao i da kontrolu zakonitosti rada inspekcije rada vrši upravna inspekcija, a Zaštitnik građana, u skladu sa svojim ovlašćenjima, ima pravo od organa uprave traži da mu se stave na raspolaganje svi podaci kojima organ raspolaže, a koji su od značaja za postupak“, piše u saopštenju resornog ministarstva.