Virus zaustavio život, ali ne i afere i političke borbe u Valjevu

Vesti 28. apr 202018:31 > 18:35
Podeli:
Izvor: N1

Poslednja dešavanja u Valjevu, u gradu koji je od početka epidemije među prvima po broju inficiranih novim koronavirusom, a vezana za Krizni štab, odnosno Stručno - operativni tim, skrenula su pažnju sa suštinskih problema, to jest sa aktivnosti na suzbijanju širenja virusa.

Da nešto ne štima najpre su ukazale česte smene i ostavke na čelu Stručno operativnog tima Valjeva. Kada je doktorka Marija Gavrilović, direktorka valjevskog Zavoda za javno zdravlje obrazložila svoje neprihvatanje da ponovo stane na čelo ovog tima činjenicom da ne želi da bude odgovorna za nešto u šta nema uvid i sa čime se ne slaže.

POVEZANE VESTI

Na pitanje novinara tada da li misli na raspodelu sredstava koja su donirali valjevski privrednici, odgovorila je „između ostalog i zbog toga“.

Naime odmah na početku epidemije valjevski privrednjici su se organizovali, njih oko 130, i počeli da uplaćuju sredstva na poseban račun sa jasnom naznakom da su ta sredstva namenjena valjevskim zdravstvenim ustanovama u uslovima pandemije. Tako je prikupljeno preko 10,5 miliona dinara. Međutim, iako je ova donacija ugovorom definisana sredstva su sa ovog računa skidana nenamenski, pa su se privrednici pobunili i zapretili da ako se sa tom praksom nastavi da će prestati da uplaćuju novac.

Prošle nedelje tim povodom bio je zakazan sastanak privrednika, ali kako su u telefonskom razgovoru neki od njih rekli za N1, sastanak je otkazan pod velikim pritiskom pa i pretnjama.

Od privrednika sa kojima smo razgovarali niko nije želeo pred kamere, ali su u razgovoru potvrdili da su uputili zvanični zahtev Kriznom štabu da im tokom ove nedelje dostavi izveštaj o trošenju novca iz ove donacije.

Druga, nazovi, afera koja se vezuje za Stručno-operativni tim u Valjevu su pretnje krivičnom prijavom koje su stigle od Kriznog štaba u Ljigu upućene doktoru Zoranu Živkoviću, koji je od nedavno na čelu Stručno-operativnog tima u Valjevu.

Na teret doktoru Živkoviću se stavlja to što je na online konferenciji za medije prošle nedelje rekao da je ljiška opština potencijalno žarište infekcije kovida-19. Ova ocena se, po rečima Živkovića, vezuje za slučaj jednog rdanika hitne službe u Ljigu i njegove kontakte, kao i dinamiku uzorkovanja tih kontakata.

Doktor Zoran Živković je danas trebalo da tim povodom da izjavu za našu televizju, ali nas je obavestio da za to moramo zatražiti dozvolu od gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića. Na naš poziv, gradonačelnik je kratko rekao da je na sednici štaba, da nema vremena i prekinuo vezu.

Nešto kasnije na redovnoj konferenciji za novinare, koju je sam ustrojio, doktor Živković je obavestio novinare da je to poslednja konferencija ovog tipa i da se ubuduće za informacije moramo obraćati gradonačelniku Gvozdenoviću i zameniku kriznog štaba u Valjevu, pukovniku Milanu Mihajloviću.

„Informisanje javnosti ostaje i dalje moj prioritet jer u kriznoj situaciji svi građani očekuju tačnu informaciju od struke, što nikako ne može izazivati paniku… Ja ću i dalje ostati na čelu SOT-a, ali neći saopštavati podatke za javnost na ovaj način“, rekao je Živković na konferenciji.

U međuvremenu do nas je stigla informacija da je N.N. lice podnelo krivičnu prijavu protiv doktorke Marije Gavrilović, direktorke valjevskog Zavoda za javno zdravlje. Ta prijava se odnosi na član 249 Krivičnog zakona, po kome svako ko se ne pridržava propisa, odluka, zabrana na suzbijanju i sprečavanju zaraznih bolesti, a do širenja iste dođe biće kažnjen zatvorskom kaznom u dužini do tri godine.

U gradu na Kolubari novi koronavirus uspeo je umnogome da zaustavi život, ali ne i borbu za ličnu koristi i političke pozicije.