Ministarstvo izvršilo nadzor u Domu za stare "Radost" u Negotinu

Vesti 28. apr 202014:51 > 15:01
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije saopštio je da je izvršilo nadzor u Domu za smeštaj odraslih i starijih "Radost" u Negotinu, gde je povrđena infekcija koronavirusom, i pre apela koji je uputio Zaštitnik građana da inspekcija uradi nadzor u toj ustanovi.

„Radi istinitog obaveštavanja javnosti, ističemo da je ovo Ministarstvo inspekcijski nadzor nad radom ove ustanove izvršilo pre apela koji je uputio Zaštitnik građana, što predstavlja ne samo odgovorno ponašanje već i dužnost, odnosno obavezu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koja je propisana zakonom“, navedeno je u saopštenju. 

POVEZANE VESTI:

Istaknuto je da Ministarstvo nadzor u ustanovama socijalne zaštite „vrši pravovremeno svaki put kada postoje indicije da je bilo propusta“. 

„Nadzori u oblasti socijalne zaštite tokom vanrednog stanja zbog širenja koronavirusa vrše se pojačanim tempom, a pored planiranih nadzora sprovode se i vanredni inspekcijski nadzori u svim ustanovama socijalne zaštite na teritoriji Srbije“, naveli su iz Ministarstva. 

Pored Ministarstva za socijalna pitanja, kontrolu primene preventivnih mera u ustanovama socijalne zaštite vrše i Ministarstvo unutrašnjih poslova i Bezbednosno informativna agencija, a prilikom utvrđivanja eventualnih propusta u primeni mera ili radu, utvrđuje se odgovornost i postupa u skladu sa zakonom. 

Iz Ministarstva za socijalna pitanja su istakli da će, kao i u ranijim slučajevima, dostaviti ombudsmanu traženu dokumentaciju.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.