Živković: Režim će morati da odgovara za kriminal tokom vanrednog stanja

Vesti 28. apr 202013:03 > 13:07
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Nove stranke i narodni poslanik Zoran Živković poručio je, na konferenciji za novinare u holu Doma Narodne skupštine, da je danas tačno dva meseca od "cirkusa tokom kojeg se Vučić, sa lekarima, cerekao uz tvrdnje o besmislu i bezopasnosti koronavirusa", dok danas, dodaje, imamo više od 160 mrtvih, svakodnevni policijski čas i 15. dan kako je Srbija država sa najviše novozaraženih u regionu.

Istakavši da sve navedeno znači da nisu krivi građani, gastarbajteri ili neko treći, već da je u pitanju nespremnost vlasti da odgovori na zadatak pandemije, lider Nove stranke je podvukao da država nije uradila ono što je trebalo, jer imamo povećanu smrtnost u staračkim domovima, za čiju je bezbednost ona bila direktno odgovorna, saopštila je Nova stranka.

POVEZANE VESTI

„Neizmerno sam zahvalan zdravstvenim radnicima, policajcima i vojnicima koji rade, iako nisu do pre neki dan imali nikakvu zaštitu, a vode ih primitivni, kriminalizovani ili ludi ljudi. Imali smo basnu o respiratorima, kako agenti BIA sa kešom deviza idu po svetu da kupuju stotine respiratora. A zašto su plaćani 300.000, ako su po tenderu 15.000 evra? Rekli su da smo ih na početku imali 400, čemu onda drama, kad smo ih, hvala Bogu, upotrebili nešto više od 100? U italijanskim medijima piše da je Vučić lično donirao Italiji tri respiratora. Niko mi nije dao odgovor odakle Vučiću 45.000 ili 900.000 evra, ako koštaju po 300.000 evra, kako on tvrdi. Kako je moguće da neko ko niko nije operativno ništa radio u životu, osim u jednoj gvožđari u Londonu i na bazenu u Zemunu, ima toliko novca? To je novac građana Srbije, morate da kažete odakle i na koji način je sve nabavljeno, a da čujemo i ko nam je šta pomogao. Da li smo opremu iz Kine dobili humanitarno ili smo je platili? I koliko smo novca dobili od Evrope? I zašto moraju Rusi da nam dezinfikuju ulice i institucije, a ne možemo mi sami? Slika koju o pomoći pravi režim je crna da crnja ne može biti“, ukazuje Živković.

On je naveo i da je Vučić taj koji je rekao da je potrošeno 370 miliona evra za kupovinu svega što nam je potrebno.

„Sto miliona maski košta dramatično smešno, a i nije ih toliko nabavljeno, respiratori ne mogu toliko da koštaju, znači da se neko sprema da ukrade taj novac ili ga je odavno ukrao. To kreiranje spasioca srpstva od Vučića? Pitam se kako bi bilo da je on bio na funkciji 1999. ili 2000. kad su ubijeni Stambolić, Ćuruvija, ubijani Srbi… A da, on je tada bio vlast. I to se ponavlja 20 godina kasnije“, ističe Živković.

On je dodao i da Nova stranka u aktuelnoj situaciji ne razmišlja o izborima, te da oni mogu da se održe samo kada SZO proglasi kraj pandemije.

Živković, inače, učestvuje na sednici Skupštine Srbije, gde je u toku rasprava o vanrednom stanju.