Podignuta još jedna, treća optužnica zbog sumnji na zločin na Kosovu

Vesti 28. apr 202009:58 > 10:03
Podeli:
Izvor: Freeimages/creationc

Specijalizovani tužilac takozvanog Haškog suda za Kosovo podigao je još jednu optužnicu zbog sumnji na počinjene zločine tokom sukoba na Kosovu.

„Specijalizovani tužilac je u četvrtak, 23. aprila, obavestio predsednicu Specijalizovanih veća Kosova da namerava da pokrene još jedan postupak i tražio je da se odredi sudija za prethodni postupak, shodno Zakonu o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu,” navela je ta institucija.  

Dodaje se da je predsednica veća, sudija Ekaterina Trendafilova, u skladu sa procedurama, odredila sudiju za prethodni postupak, koji će ispitati podnetu optužnicu.

„Sadržaj optužnica je poverljiv sve dok ih ne potvrdi sudija za prethodni postupak“, kaže se u saopštenju bez navođenja dodatnih detalja.  

Prema pravilima suda, on ima šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnicu.  

Prve optužnice podignute su početkom ove godine, ali još nisu objavljene, jer se čeka odluka dodeljenih sudija za prethodni postupak o njihovoj sudbini.  

Specijalni sud u Hagu do sada je saslušao više od 250 ljudi, uglavnom bivših pripadnika OVK, kao svedoke ili osumnjičene za ratne zločine.  

Među njima su bivši visoki funkcioneri nekadašnje OVK – bivši predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji i bivši premijer Ramuš Haradinaj.  

Taj sud nadležan je za „zločine započete ili počinjene na Kosovu“ od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine i vodiće postupke o navodima iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011. godine čiji je autor Dik Marti, u kojem se iznose navodi o “teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima“.