Onlajn testove samoprocene znanja rešavalo više od 91 odsto učenika

Vesti 27. apr 202021:04 > 21:10
N1

Od ukupno 68.504 učenika osmog razreda, test za samoprocenu znanja, čija je svrha provera znanja pre završnog ispita, iz maternjeg jezika rešavalo je 63.215 učenika, matematiku 62.220 učenika, a kombinovani test 62.863 učenika, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

 U saopštenju se navodi da ovi podaci govore da je svaki test rešavalo više od 91 odsto učenika. 

„Testovi za samoprocenu znanja kreirani su na osnovu obrazovnih standarda za kraj osnovnog obrazovanja i vaspitanja i sadrže pitanja iz nastavnih sadržaja od V do VIII razreda. Dobijeni rezultati na testovima samoprocene znanja pokazuju da su na nacionalnom nivou učenici u proseku iz srpskog/maternjeg jezika osvojili 13,68 poena, iz matematike 13,56 poena i na kombinovanom testu 14,63 poena“, navodi se u saopštenju. 

POVEZANE VESTI:

Kako se navodi, test „Samoprocena znanja 2020“ je prvi onlajn test u Republici Srbiji za jednu celu generaciju. 

„Prvi put u istoriji srpskog obrazovanja svi učenici jednog razreda su imali priliku da oprobaju svoje znanje u sasvim novim uslovima i realno je očekivati da će ovakav oblik podrške u budućnosti ući u redovnu obrazovnu praksu“, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete. 

Kako se navodi, rezultate ovog testiranja nije moguće porediti sa rezultatima završnih ispita u proteklom periodu, imajući u vidu tip i vrstu testova, kao i njihovu namenu. 

Iz Ministarstva navode da učenici osmog razreda, od 27. aprila preko sajta www.mojaucionica.gov.rs, preko kojeg su i realizovali test za samoprocenu znanja, mogu preuzeti testove i rešenja sa prethodnih završnih ispita koje su rešavale generacije malih maturanata u periodu od 2011. do 2019. godine. 

Pored testova moći će da preuzmu i rešenja koja će im pomoći da procene znanje.