Euleks: Nastavićemo da radimo na utvrđivanju sudbine nestalih na Kosovu

Vesti 27. apr. 202018:00 > 18:15
Podeli:
Izvor: N1

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) saopštila je da će nastaviti blisko da sarađuje s kosovskim Institutom za sudsku medicinu na utvrđivanju sudbine 1.640 osoba, koje se još vode kao nestale na Kosovu.

Povodom Nacionalnog dana nestalih osoba na Kosovu, šef Euleksa Lars-Gunar Vigemark rekao je da je ta Misija EU do sada sprovela 651 terensku operaciju u cilju pronalaženja nestalih osoba, što je dovelo do identifikacije 456 pojedinaca, uključujući 311 nestalih lica, navodi se u saopštenju.

„Imamo više od 1.640 razloga da nastavimo da radimo zajedno s lokalnim kolegama kako bismo rasvetlili sudbinu nestalih i pružili potrebne odgovore njihovim porodicama i voljenima, čiji su se životi zauvek promenili“, kazao je Vigemark.

On je naveo da deca, partneri, roditelji, rodbina i prijatelji nestalih imaju pravo da znaju šta se desilo njihovim najmilijima. Ukazujući na značaj DNK za uspešnu identifikaciju nestalih osoba, Vigemark je zatražio od svih rođaka nestalih da daju uzorke krvi za analizu DNK, navodeći da će to olakšati proces identifikacije.

Vigemark je dodao da će Euleks pomoći kosovskim vlastima u rešavanju pitanja oko 300 tela koja se nalaze u prištinskoj mrtvačnici, stoji u saopštenju.

Kako se navodi, Euleks će u 20 časova ugasiti svetla u svom sedištu, u znak podrške inicijativi pokrenutoj od kosovskog ogranka Inicijative mladih za ljudska prava, Resursnog centra za nestala lica, Integre, Fonda za humanitarno pravo Kosova i Programa na Kosovu Foruma ZDF, u znak obeležavanja Nacionalnog dana nestalih lica pod sloganom „Za 20 godina tame, ugasite svetlo na 2 minuta u 20“.