Teretane i frizerski saloni ponovo rade, ali – uz posebne mere i pravila

Vesti 27. apr 202017:39 > 17:46
N1

Od ponedeljka u Srbiji važe blaže mere za sprečavanje širenja koronavirusa. Frizerski i kozmetički saloni, fitnes centri i teretane otvorili su vrata za građane, doduše ne svi. Fit pass je, ipak, preporučio da njihovi korisnici krenu u teretane nakon 4. maja. Iako počinju sa radom, vlasnici salona i teretana moraće da poštuju mere bezbednosti, odnosno nekoliko pravila.

Pre svega, na ulasku kod frizera, kozmetičara ili u teretanu, i korisnici i zaposleni će morati da dezinfikuju obuću u dezo barijeri, odnosno na podmetaču koji je natopljen dezinfekcionim sredstvom koje ima oko 70 odsto alkohola. Takođe, na ulasku biće obavezna dezinfekcija ruku, ali i nošenje zaštitnih maski i rukavica. Moraće da se poštuje i distanca, razmak između ljudi trebalo bi da bude oko dva metra.

Kada je reč o salonima – i frizeri i kozmetičari moraće da rade isključivo na zakazivanje, kako ne bi došli u situaciju da se na istom mestu nađe veliki broj ljudi, preporuka je da se u kozmetičkim salonima ne rade zahtevniji tretmani, da se sva oprema dezinfikuje i pre i nakon korišćenja, da se prostorije provetravaju više puta na dan.

Ekipa N1 posetila je frizerski salon “Frajla”.

„Obavljamo dezinfekciju pribora, podova, svega, pojačano. Sada je obavezno i nošenje maski i rukavica i za nas i za mušterije, tu je i otirač koji je natopljen alkoholom. To su neke novine koje liče malo na bolničke, ali navići ćemo se“, rekla je Danijela Jakšić, vlasnica frizerskog salona „Frajla“.

Frizeri se nadaju da će klijenti biti savesni da dolaze sa svojim maskama i rukavicama, ali će ih i saloni nabavljati sami.

„Da li će nam pomagati opština to ne znamo, idemo dan po dan, videćemo kako će to funkconisati“, dodaje frizerka.

Posle više od mesec dana koliko su saloni bili zatvoreni, „uzbuđeni smo kao da otvaramo prvi put“, rekla je Jakšić.

Gotovo ista pravila važe i za teretane – vežbači će morati da budu udaljeni jedni od drugih oko dva metra, sprave bi trebalo da budu detaljno dezinfikovane nakon svakog korišćenja, takođe i zajedničke prostorije poput svlačionica, kupatila i deo sa tuševima, a korisnici teretana će morati da nose rukavice i masku, kao i da koriste isključivo svoj peškir i opremu.

Ipak, korisnici FitPass kartice koja inače omogućava korišćenje oko 600 teretana, bazena i drugih sportskih objekata, još uvek neće moći da treniraju. FitPass je saopštio da će sačekati da se situacija smiri, pa tek onda nastaviti sa radom.

Nadležni najavljuju da će se sa popuštanjem mera nastaviti nakon praznika, da bi tržni centri mogli da se otvore nakon Prvog maja, a polemiše se i o tome da li bi vrtići trebalo da budu otvoreni ili ne. Ipak, paralelno sa popuštanjem mera stiže i vest da će mera zabrane kretanja za predstojeće praznike stupiti na snagu u četvrtak u 18 časova i da će trajati do ponedeljka u 5 ujutru.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.