Oboleli od kovida-19 se izmeštaju iz "Merkura", spasava se turistička sezona

Vesti 27. apr 202016:46 > 16:52
N1

Polovinom aprila u bolnicu "Merkur" je stigla grupa od pedesetak obolelih zdravstvenih radnika, vojnika i policajaca, a već je odlučeno da ih isele iz nje. Razlog je spasavanje turističke sezone u Vrnjačkoj Banji, ali i veliko nezadovoljstvo meštana zbog toga što su im u susedstvu zaraženi.

Iako je prvobitno bilo planirano da bude hospitalizovano 120 zaraženih sa blagim siptomima kovida-19, kroz bolnicu je prošlo tek njih pedesetak, a više od četrdeset su medicinski radnici koji su se zarazili na poslu. Ostalih nekoliko pacijenata su policajci.

Posle samo dve nedelje provedene u bolnici „Merkur“, zaražene pacijente preseliće iz Vrnjačke Banje.

„Dobio sam takvu informaciju pre nekoliko dana. A onda su mi prošle nedelje u ministarstvu zdravlja rekli da će tokom ove nedelje Krizni štab zvanično doneti odluku. Videli ste da je zatvorena i hala Čair. To je valjda normalna priča“, kaže direktor bolnice Dejan Stanojević.  

Na naše saznanja, da su se hotelijeri uplašili da će im propasti turistička sezona i da je zatraženo da pacijenti odu iz „Merkura“, Stanojević kaže da pritisaka iz vlasti nije bilo.

„Ministar zdravlja i predsednik su pričali o neophodnosti dizanja privrede. Jedna od grana koja je najviše pogođena jeste turizam. Stao je medicinski i zdravstveni turizam. Mislim da ćemo za par nedelja da izvršimo dezinfekciju, da podignemo zaposlene i da početkom maja krenemo da se bavimo zdravstvenim turizmom“, rekao je Stanojević.  

Ali, nezadovoljstvo meštana zbog dolaska grupe zaraženih pacijenata na lečenje u Vrnjačku Banju, od prvog dana je bilo vidljivo. Dešavalo se i da zaposlene u „Merkuru“ nisu hteli da puste u lokalne prodavnice.  

Nezvanično se pominje da bi pacijenti mogli da budu hospitalizovani u bolnici za rehabilitaciju „Agens“ u Mataruškoj Banji. Ali kako smo saznali, takva odluka još zvanično ne postoji, iako su u ovoj bolnici počele dezinfekcije.

Inače, u neposrednoj blizini ove bolnice nalazi Gerontološki centar sa 250 korisnika koji je jedan od svega nekoliko u Srbiji u koji nije ušao koronavirus.