Struka o zabrani za 1. maj: Apel da se strpimo i pronađemo snage da izdržimo

Vesti 27. apr 202016:22 > 16:48
Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Na spekulacije koje su se pojavile u medijima, da će se odluka o policijskom času, koji će zbog prvomajskih praznika trajati od četvrtka u 18 do ponedeljka u 5 ujutru, preispitati, zamenica direkotra Batuta Darija Kisić Tepavčević kaže da je rekla svoje stručno mišljenje i zašto bi bilo dobro da se strpimo.

„Sve nas lepo vreme mami, deca koja su izludela u kućama i teže im je objasniti zašto moraju da ostanu. Ja vam ovo govorim sa stručnog aspekta, zašto bi bilo dobro da se strpimo. Kada bude ukinut policijski čas, što će da bude u bliskom periodu i kad nam bude sve dostupno i tada treba da smanjimo rizik. Koliko god da je povoljan epidemijski tok, moramo da budemo svesni da virus cirkuliše i da može da pronađe put. Ja ne znam da vam kažem da li je odluka definitivna, ako se i promeni, apelujemo da se strpite i da pronađete snage da izdržimo još malo, jer je sigurno da izlazimo i da je početak kraja“, navela je Kisić Tepavčević.  

POVEZANE VESTI:

Ona podseća da je stručno mišljenje Kriznog štaba zasnovano na dokazima i iskustvima drugih zemalja.

„Nije popularno ovo što ću da kažem, dosta smo bili zatvoreni u kućama, poželeli smo se druženja i izlazaka, nikome od nas nije prijatno i ne prihvatamo činjenicu da nemamo onako vraćanje u život kao što bismo voleli. Apelujem da se strpimo još malo, da imamo još malo da izdržimo, da se ponašamo kao prethodnih dana, jer vidimo kraj ovakvog epidemijskog toka i da uđemo sa što boljim kolektivnim imunitetom. Jedan vikend, bez obzira koliko je lepo vreme, apelujem na sve da se strpimo i vratiće se zagrljaji“, istakla je.

Na pitanje da li će javnost imati uvid u transkripre sednica Kriznog štaba, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović poručuje da je to pitanje za Vladu Srbije, čiji je organ Krizni štab.

„To nije naš posao, to je pravno pitanje“, naveo je.

Kisić Tepavčević je rekla da, kada su u pitanju termini za izlazak i kupovinu penzionera, ima osnova da se na Kriznom štabu postavi pitanje za reevaluaciju tog termina.

„Ali sledi vremenski period kada će penzioneri moći da se vraćaju životnim aktivnostima“, kaže ona.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.