Šarčević: Onlajn matura u najvećoj meri dobro urađen posao

Vesti 27. apr 202011:17 > 11:26
N1

Ministar prosvete Mladen Šarčević ocenio je da je uz sve poteškoće u organizaciji i realizaciji probe završnog ispita na daljinu, onlajn probna matura "u najvećoj meri dobro urađen posao".

POVEZANE VESTI

 „Sistem koji se testira na daleko manjem uzorku mi smo isprobali sa učešćem gotovo cele populacije osmaka, to je blizu 66.000 kandidata, na platformi koja nije planski rađena za ovaj posao. To se graniči, hajde da kažemo, sa hrabrošću“, naveo je ministar za današnju Politiku.

Dodao je da je prvog dana onlajn probne mature došlo do preopterećenja platforme i poteškoća sa logovanjem i učitavanjem zadataka što je kako je naveo, dalo signal da baze budu pojačane.

„Problemi su otklanjani u hodu, kako su se pojavljivali na platformi koja je improvizovana. Sistem koji bi nama bio potreban trebalo bi da se pravi dve do tri godine, kao što pripremamo probu za državnu maturu“, naveo je Šarčević i dodao da je procenat izlaznosti oko 93 odsto.

Proba male mature za učenike osmog razreda organizovana je onlajn, prvi put u istoriji srpskog obrazovanja, i završena je za tri dana.