Vučić ne smatra da se vodi organizovana hajka na Jankovića

Vesti 11. maj 201514:23 > 14:30
FoNet/Nenad Đorđević

Predstavnik mreže nevladinih organizacija Kuća ljudskih prava Dragan Popović izjavio je da je današnji sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem bio otvoren, ali da se nisu složili kada je reč o slobodi medija, vladavini prava i odnosu prema ombudsmanu Saši Jankoviću.

„Mi smo izrazili svoju zabrinutost kada je reč o vladavini prava, a pogotovo u čitavom slučaju sa ombudsmanom Sašom Jankovićem. Premijer je kazao da ima drugačiji stav, ali da je primio k znanju sve što smo rekli“, kazao je Popović agenciji Beta.

On je dodao da premijer ne smatra da je po sredi organizovana hajka na ombudsmana i da Jankoviću imaju pravo da se postavljaju pitanja, dok su predstavnici civilnog sektora ocenili da je reč o o zlouptrebi podataka iz prošlosti, kako bi se oklevetala institucija zaštitnika građana.

Prema rečima Popovića tema je bila i situacija u medijima, ali ni tu stavovi nisu pomireni. „Premijer kaže da ne kontroliše medije. Mi smatramo da situacija u medijima nije dobra i da izvršna vlast snosi dobar deo odgovornosti za to“, kazao je Popović, koji je direkor Centra za praktičnu politiku, jednog od osnivača Kuće ljudskih prava.

On je istakao i da su predstavnici Kuće ljudskih prava insistirali na tome da država i civilni sektor bolje i češće sarađuju, a premijer je najavio da će uskoro ovakve razgovore organizovati i sa drugim nevladinim organizacijama.

Unapređenje saradnje vlade i civilnog sektora

Kako je ranije saopšteno iz Vlade Srbije premijer Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Kuće ljudskih prava, mreže nevladinih organizacija, sa kojima je razgovarao o unapređenju saradnje vlade i civilnog sektora.

Vučić je istakao važnost bolje saradnje i većeg uključenja nevladinih organizacija u rad državnih organa‎, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Prema saopštenju vlade, direktorka udruženja Građanske inicijative Maja Stojanović zahvalila je premijeru na pozivu i istakla da će susreti sa predstavnicima civilnog društva doprineti da se otkloni nerazumevanje uloge nevladinih organizacija.

„Predstavnici civilnog društva bave se istim problemima kao i Vlada Srbije i mi smo tu da državi pomognemo da radi bolje. Mi možemo da budemo konstruktivan partner Vladi Srbije u sprovođenju reformi“, navela je Maja Stojanović.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević ukazao je na važnost saradnje Vlade Srbije i civilnog sektora na jačanju institucija i u procesu bržeg donošenja sistemskih zakona iz oblasti pravosuđa.

Vučić je predložio učešće predstavnika civilnog društva u procesu pregovora sa EU i saslušao predloge predstavnika Kuće ljudskih prava o nivou saradnje sa Kancelarijom zaštitnika građana.