Vučić u Sremskoj Mitrovici: Ne zaboravljamo genocid, ali promovišemo mir

Vesti 26. apr 202012:51 > 12:56
Podeli:
Izvor: Instagram / buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija i njen narod upravljaju svojom sudbinom, bez ikakve želje da upravljaju sudbinama drugih, i da je Srbija danas "mnogo jača nego što je bila juče, dovoljno jaka da svima može da pružio ruku bez straha i bez pretnji", napominjući da je Srbija "ona snaga u regionu koja promoviše mir".

https://www.instagram.com/p/B_cLNN9pJZE/

„To smo uspeli od onog trenutka kad smo prekinuli da zaboravaljamo i prekinuli sa višedecenijskim dodvoravanjima“, rekao je Vučić nakon što je položio venac u Spomen parku u Sremskoj Mitrovici povodom Dana sećanja na žrtve koncentracionog logara Jasenovac, navodeći se se predugo „ćutalo o genocidu nad Srbima u NDH“.

On je rekao da je Srbija danas svesna svoje istorije, „svog naroda u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i mnogim drugim državama u okruženju“. „I nema ona danas nikakvih pretenzija prema bilo čijem tuđem, ne bavi se teritorijama i osvajanjima, ne želi nikog da otera, ali istovremeno nema nikakvu nameru da odustane od onog što je njeno, nikog ne ugrožavajući“, rekao je Vučić.

Kako je dodao, „identitet, kultura, tradicija, sećanje jesu prava koja priznajemo drugima, ali ih zadržvamo čvrsto i za sebe“.