Zelenović: Građani koji su došli iz inostranstva nisu krivi za širenje zaraze

Vesti 25. apr 202016:56 > 16:58
N1

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da su svi građani koji su u Šabac došli iz inostranstva izašli iz samoizolacije i da se niko od njih nije razboleo od koronavirusa.

„U Šabac je 1.381 osoba došla iz inostranstva. U izolaciji, koja im je istekla, proveli su po 28 dana i niko se nije razboleo“, rekao je on na konferenciji za medije.

„Ključ za stavljanje pod kontrolu rizika da naši ljudi, koji su početkom marta masovno dolazili iz inostranstva, ne prošire zarazu, bio je da se uspostavi delotvorna saradnja između lokalne samouprave i policije. To se dogodilo u Šapcu“, dodao je gradonačelnik.

Zelenović je naveo da je važnu ulogu imalo to što je, koje je gradonačelnik Šapca, poslao pismo ministru unutrašnjih poslova i tražio da Uprava pogranične policije u najkraćem roku prosleđuje podatke o licima koja su prešla granicu i došla na teritoriju grada Šapca.

„To je omogućilo da cela Gradska uprava, zajedno sa mesnim zajednicama, postane deo koordiniranog sistema sa policijom i da sva ova lica budu, u zakonskoj proceduri, smeštena u samoizolaciju. Vršen je svakodnevni delotvoran nadzor, a oni su pokazali izuzetnu solidarnost i samodisciplinu. Svi ovi ljudi su do danas izašli iz izolacije, nijedna osoba se nije razbolela“, rekao je Zelenović.

On je rekao da je posao republičkog Kriznog štaba bio je da koordinira uspostavljanje delotvorne saradnje između policije i lokalnih uprava u svakom gradu i opštini u Srbiji, ali da vlast nije bila sposobna da uspostavi takav sistem.

„Zbog toga ne može odgovornost za širenje zaraze da snosi 400.000 ljudi, koji su se vratili u svoju zemlju, već za to može da bude odgovorna samo vlast, koja nije znala da organizuje odbranu od zaraze na pravi način“, ocenio je Zelenović.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.