Novo žarište u Negotinu, Beograd se stabilizuje, ali daleko od idealne situacije

Vesti 25. apr. 202016:18 > 16:26
Podeli:
Izvor: Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je rekao da je iza njih najteža noć od početka krize, ali i da se situacija u Beogradu stabilizuje, "mada je daleko od idealne", da je u Nišu pod kontrolom, međutim - izbilo je novo žarište u Negotinu, gde su upućene epidemiološke službe. Od sedmoro preminulih, četvoro je iz Gerontološkog centra u Nišu, kaže dr Darija Kisić Tepavčević, dodajući da to pokazuje da su oni najosetljivija populacija, ali i koliko je ovaj virus nepredvidljiv, jer je većina iz tog centra primljena s blagim simptomima.

„Tokom noći je sedam građana izgubilo život. Ono što pada na prvi pogled, kad se gledaju brojke, jeste da smo u poslednja 24 sata uspeli da testiramo više od 5000 građana, to smo uspeli prvi put“, naveo je i dodao je da smo dostigli taj nivo da ubedljivo najviše testiramo u regionu.

POVEZANE VESTI

Otvaramo nove kapacitete i to je nešto što nas hrabri i na tome ćemo insistirati dalje, dodao je.

Imamo veoma dobru trenutnu situaciju u Novom Sadu, u Beogradu se s stabilizovala ali daleko do toga da je idealna, imamo pod kontrolom situaciju u Nišu, iako još više moramo da radimo u Nišu, još više da testiramo, kaže dr Gojković. U KC Niš je 14 ljudi na respiratoru, dodao je.

„Trenutno nam se ukazuje kao problem da smo u zadnja 24 sata imali 26 pozitivnih u Negotinu, to nam je novo žarište, i sve naše epidemiološke ekipe se trenutno nalaze u Negotinu, da vidimo odakle tako veliki broj zaraženih. Pretpostavljamo da je u pitanju deo vezan za gerontološki centar, ali ekipe su na terenu i u dogledno vreme imaćemo tačne rezultate“, rekao je na konferenciji za novinare.

Na pitanje N1 da li je upoznat sa time da je u manastiru Divostin umrla monahinja, a da među ostalima takođe ima zaraženih, Gojković je naveo da nema podatke o tome, navodeći, da kao i sa svim ostalima, postoji svakodnevna komunikacija Štaba sa predstavnicima crkve.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je da je od sedmoro preminulih u poslednja 24 sata, četvoro iz Gerontološkog centra iz Niša.

U 30 ustanova socijalne zaštite zaražen 531 korisnik i 131 zaposleni

Ona je rekla da ovi podaci ukazuju na ono što stručnjaci govore nedeljama – da je to najosetljivija populacija. Bez obzira što virus, kako kaže, slabi i bez obzira što se radi o osobama koje su na samom početku imale blage simptome i bez obzira što su odmah po dobijanju rezultata laboratorijske analize bili hospitalizovani – to nam pokazuje nepredvidljivost ovog virusa kod starijih osoba, koje imaju pridružene bolesti, navela je.

Navela je da je u ukupno u ustanovama socijalne zaštite registrovana zaraza kod 531 korisnika i 131 zaposlenog, a da je koronavirus detektovan u 30 ustanova ovog tipa.

Kad je u pitanju broj izlečenih u ovim ustanovama – to je 55 korisnika i deset zaposlenih.

Najveći broj korisnika bio je zaražen u Gerontološkom centru u Nišu. Danas je 41 osoba iz tog centra dobila negativne rezultate i oni su ponovo vraćeni u Gerontološki. Čekaju se, u toku dana, rezultati još nekih korisnika ovog centra, dodala je.

Gojković je rekao da Srbija ima rezultate među najubedljivijima u Evropi – „u državi imamo dva umrla na 100.000 stanovnika“, pa smo, kako kaže, deset puta bolji od Švajcarske, 30 puta je veća smrtnost u Belgiji, 156 puta u Španiji, 177 u Italiji. „To je rezultat države Srbije, zdravstvenih radnika Srbije i građana Srbije“, dodao je.

Gojković je istakao da je od početka bio cilj da bude sprečen veliki eskponencijalni rast obolelih, navodeći da se uspelo u tome donesenim merama.

Komentarišući donaciju od osam aviona medicinskih sredstava koji se šalju Italiji, a četiri su danas već odletela, Gojković je rekao da su Srbi human narod i da mogu da pomognu prijateljima koji su nam pomagali, podsećajući da su Italijani bili prvi koji su pomogli u vreme poplava.

Pokrajinski sekretar ocenjuje i da je Srbija daleko od toga da bude u bezbednoj zoni, dodajući da svi moraju još puno da rade na tome da bi se vratili u stanje neposredno pre pandemije.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.